Când grădinițele au început să se închidă din cauza pandemiei COVID-19, atât educatorii, cât și părinții, au crezut că decizia va fi una temporară, însă pe măsură ce perioada de educare acasă s-a extins, copiii au trebuit să se adapteze la o nouă rutină și la un sistem de învățare diferit. A fost o perioadă lungă de pauză, de izolare de educatori și colegi și de lecții online. De aceea, copiii vor avea nevoie de o pregătire suplimentară pentru întoarcerea la grădiniță în această toamnă. Pentru un proces de tranziție cât mai ușor pentru cei mici, am pregătit o serie de recomandări pentru părinți.

Anunță întoarcerea la grădiniță

Copiii experimentează un amestec de emoții când vine vorba de reîntoarcerea la grădiniță, de la nerăbdare și entuziasm, la teamă și anxietate. Perioada lungă petrecută departe de grădiniță amplifică aceste trăiri. De aceea, cu două săptămâni înainte de începerea grădiniței, creează o numărătoare inversă presărată cu mult entuziasm. În fiecare zi, verificați împreună câte zile mai rămân și explică-i copilului ce se va întâmpla când numărătoarea ajunge la final, ce activități amuzante și fascinante îl așteaptă la grădiniță. Această pregătire în avans reduce nivelul de anxietate și îl ajută să treacă cu ușurință la noul program.

acorns nursery

Revino la rutina din timpul anului școlar mai devreme

Perioada lungă de stat acasă a afectat, cu siguranță, rutina copilului. Dacă pe timpul vacanței, programul de odihnă s-a schimbat, iar orele de somn și de trezit s-au decalat, întoarceți-vă treptat la programul pe care va trebui să îl respecte când va începe grădinița. Amintește-ți că un copil de vârstă preșcolară are nevoie de aproximativ 9-11 ore de somn.

De asemenea, pentru dimineți fericite când începe grădinița, dezvoltați o rutină matinală specială, pe care să o respectați și după începerea grădiniței. Când copiii pot prezice ce urmează, se simt mai în siguranță și sunt mult mai susceptibili să coopereze. Rutina poate include câteva minute de râs și voie bună în pijamale sau de joacă în timp ce îi pregătești un mic dejun sănătos.

Discută cu copilul despre ceea ce simte

Discută cu cel mic despre întoarcerea la grădiniță și ceea ce simte cu privire la acest lucru și normalizează stările sale. Asigură-l că este în regulă să le simtă, dar că nu are motive de îngrijorare. Amintește-i de experiențele din anul anterior, de activitățile care îl bucurau la grădiniță și de educatorul preferat. O astfel de discuție va crește, cu siguranță, entuziasmul.

Construiește sentimentul de apartenență la grădiniță

Un sentiment de apartenență la grădiniță poate amplifica implicarea academică și bunăstarea micilor elevi. Poți facilita atitudini pozitive despre grădiniță prin stabilirea unui ton încurajator atunci când vorbești despre asta. De altfel, tot ceea ce un copil aude despre grădiniță ar trebui să fie pozitiv. Îi poți spune cât de mândru ești că devine un copil mare, astfel încât să simtă că mersul la grădiniță este un lucru important.

Acorns Nursery

Redu accesul la electronice

Învățământul la distanță le-a permis copiilor accesul pentru perioade mai mari de timp la electronice precum laptopuri și tablete. Pregătirea pentru întoarcerea la grădiniță este o oportunitate de a începe să reduci accesul la astfel de dispozitive oferind alternative precum jocurile în familie sau ieșirile în parc. Pandemia a ținut copii departe unii de ceilalți, ceea ce a redus oportunitățile de a colabora și de a dezvolta relații sociale, așa cum se întâmplă la grădiniță. De aceea, este important să permiți accesul la dispozitivele electronice pentru perioade cât mai scurte și să facilitezi experiențe alături de alte persoane pentru a-i reaminti să colaboreze sau să își aștepte rândul, de exemplu.

Acorns Nursery

Vorbește despre eventualele reguli de la grădiniță

Întoarcerea la grădiniță este cu atât mai specială anul acesta cu cât presupune schimbări în modul în care activitățile cu copiii se vor desfășura. Întreabă educatorii de la grădiniță despre schimbările din acest an și discută și cu cel mic despre lucrurile pe care va trebuie să le respecte. Explică-i, pe înțelesul lui, de ce a fost necesară această pauză, de ce este important să ne spălăm pe mâini și despre cum i se va lua temperatura. De asemenea, anunță-l că anul acesta este posibil ca jocurile să se desfășoare într-un grup mai restrâns.
Educatorii vor explica, cu siguranță, aceste noi reguli implicând multă distracție, folosind cântece despre spălarea mâinilor și jocuri care îi învață cum să stea la distanță unul de celălalt, însă este important ca cel mic să știe ce urmează. În acest fel, capătă mai multă încredere în tine, dar și în el.