Deși un termen de temut pentru adulți, pentru copiii rutina înseamnă siguranță și control. Posibilitatea de a anticipa ce urmează să se întâmple în sala de clasă îi ajută pe copii să se adapteze fiecărei activități în parte și îi încurajează să participe activ. Un orar bine stabilit la grădiniță și o rutină zilnică plăcută sunt indispensabile pentru un proces de învățare eficient, atât în perioada preșcolară, cât și în clasele primare.

Rutina este importantă și acasă, nu numai la creșă sau grădiniță. Un studiu publicat în 2014 în Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics arată cu preșcolarii implicați în ritualuri zilnice acasă, precum cina în familie, cititul înainte de culcare, cântat sau povestit, sunt mai bine pregătiți  din punct de vedere socio-emoțional pentru viața adultă. Studiul a urmărit frecvența participării la obiceiurile de familie, apoi a măsurat nivelul de sănătate socio-emoțională al copiilor. Dr. Claire McCarthy, pediatru și cercetător în cadrul studiului, declară pentru Reuters Health: “Atunci când copiii se simt nefericiți sau nesiguri într-un mediu, energia lor va fi investită în gestionarea emoțiilor negative, nu în procesul de învățare.“

Anita Curtis, specialist în educație timpurie și trainer internațional, ne-a oferit câteva informații despre beneficiile rutinei în educația preșcolară și primară, precum și despre modul în care adulții îi pot ajuta pe copii să se adapteze schimbărilor.

Rutina – benefică în educația timpurie

Stabilind de la început o rutină zilnică pe care toți cei din grădiniță o urmează, copiii vor avea sentimentul de control asupra mediului. Trecerea de la o activitate la alta se face mai ușor atunci când copiii știu de dinainte ce fac “acum” și ce urmează să facă. Rutina îi ajută pe copiii să își formeze o noțiune corectă a timpului și să devină responsabili pentru respectarea acesteia.

Anita Curtis explică: „Rutina ajută la construirea unui mediu sigur pentru copii și le oferă asigurări în legătură cu fiecare activitate din zi.”

În acest caz, rutina nu trebuie confundată cu monotonia. Copiii au nevoie de activități care să îi stimuleze, să le provoace interesul și implicarea. Rutina se referă la urmarea unui program stabil, astfel încât copiii să poată anticipa ceea ce urmează să se întâmple.

Ce activități ar trebui incluse în programul zilnic, în funcție de vârsta copilului

Primul aspect de luat în considerare atunci când vrei să pui la punct o rutină zilnică pentru copii este stadiul lor de dezvoltare. La creșă, spre exemplu, copiii se pregătesc pentru grădiniță, iar la grădiniță acumulează informații care să îi ajute la școală. Rutina zilnică trebuie să fie adaptată posibilităților celor mici, fără a crea așteptări mai mari decât posibilitățile fiecărei perioade de dezvoltare.

La creșă, rutina copiilor trebuie să conțină activități individuale, adaptate ritmului de dezvoltare al fiecărui copil, iar activitățile de grup intervin abia apoi, la grădiniță.

Și la creșă și la grădiniță, este important ca personalul specializat să găsească un echilibru între activitate și repaus, precum și între activitățile structurate și cele nestructurate. Copiii din creșă sau grădiniță nu își pot menține atenția concentrată pentru mult timp, iar joaca face și ea parte din procesul de învățare.

Atunci când vine vorba de stabilirea programului de la grădiniță, copiii trebuie consultați întotdeauna, pentru a spori sentimentul de siguranță și control.

Schimbările de rutină la grădiniță – cât, cum, când?

Elementele noi și activitățile stimulatoare pentru copiii sunt mai mult decât binevenite în procesul de învățare. Aceste schimbări, însă, trebuie făcute responsabil, fără a le induce copiilor sentimentul de instabilitate.

Anita Curtis propune o activitate implementată deja cu succes în grădinițele britanice: Cartea Săptămânii. În funcție de subiectul cărții alese, mediul va fi modificat astfel încât să le ofere copiilor o experiență de învățare autentică. Dacă cei mici învață despre mare, de pildă, în sala de clasă vor exista, obligatoriu, nisip și scoici, iar întregul decor va împrumuta această tematică.

Cartea Săptămânii dezvoltă și capacitatea copiilor de a se adapta la situații noi. Aducând modificări mici, succesive, în sala de clasă copiii se vor obișnui cu schimbarea și o vor îmbrățișa cu încredere. Crearea unui mediu interactiv joacă un rol deosebit de important în cultivarea încrederii copiilor în propriile resurse și în relațiile cu ceilalți.

Perioada este suficient de lungă pentru a satisface curiozitatea copiilor cu privire la fiecare subiect, fără să se piardă din entuziasmul pentru învățare. De asemenea, rutina, atât de necesară pentru menținerea unui climat emoțional cald, se va păstra: copiii se vor aștepta ca în fiecare săptămână să înceapă o nouă aventură educativă.

Cum pot susține adulții adaptarea copiilor la schimbările de rutină?

În gestionarea corectă a schimbărilor de rutină, adulții implicați în procesul de învățare îi pot susține pe copii cu explicații clare despre scopul schimbărilor și cum vor fi ele implementate. Părinții sau educatorii trebuie să se arate consecvenți atunci când apare o schimbare în orar sau în mediul de învățare și să fie deschiși către experiențe. Copiii le vor urma, cu siguranță, exemplul.

Orarul de la grădiniță reprezintă, în primul rând, un mod de a-i ghida pe copiii și pe educatori pe parcursul unei zile și nu un set de reguli stricte. “Un orar corect trebuie să permită adăugarea unor adnotări și a observațiilor făcute în timpul activităților”, consideră Anita Curtis.

“Echilibrul rutină-noutate devine foarte ușor de atins atunci când suntem atenți la nevoile copiilor. Ei își vor exprima de fiecare dată emoțiile cu privire la o situație sau alta și este responsabilitatea părintelui și a educatorului să descifreze corect aceste mesaje”, spune Valentina Secară, fondatoarea grădiniței cu profil britanic Acorns.