Ca şi în industria modei sau tehnologie, şi în domeniul educaţiei timpurii există tendinţe, unele efemere, altele longevive în funcţie de principiile pe baza cărora sunt construite.

Unul dintre acele principii care îşi gasesc argumente “pro” din partea specialiştilor este “un educator la fiecare 4 copii”. Pe scurt, grupele de grădiniţă extinse, în care toţi preşcolarii învaţă în acelaşi timp, după aceleaşi metode au fost înlocuite de o abordare personalizată.

Educatori

Valentina Secară, fondatorul grădiniţei cu profil britanic Acorns Nursery, care aplică principiul “un educator la fiecare 4 copii” explică: “Având în grijă un număr restrâns de copiii, fiecare educator lucrează pentru dezvoltarea intelectuală a micuţilor, dar şi a capacităţilor sociale, emoţionale şi fizice. Acest program cu rezultate excelente stimulează inteligenţa, imaginația și abilitățile fiecărui copil, prin identificarea trăsăturilor care îi fac unici.”

_MG_7132

În grădiniţele care respectă acest principiu, procesul de învăţare este adaptat nevoilor și capacităților fiecăruia, dar mai ales propriului ritm. Astfel, nu mai există copii eminenţi şi codaşi, ci doar grupe în cadrul cărora se aplică diferite metode de învăţare pentru atingerea potenţialului maxim al fiecărui preşcolar. În plus, toată lumea este în centrul atenţiei şi are o voce demnă de ascultat, ceea ce împiedică dezvoltarea complexelor şi a frustrărilor.

Early education

Atunci când fiecărui pedagog i se atribuie o grupă restrânsă de elevi, acesta se implică total în îngrijirea fiecăruia, crescând gradul de siguranţă în grădiniţă. Chiar şi cel mai năzdrăvan copil va fi ţinut sub observaţie şi ajutat să îşi canalizeze energia către activităţi constructive.

“Pentru a ne asigura că luăm cele mai bune decizii pentru copiii noștri valorificându-le la maxim potenţialul, este important să îi evaluăm zilnic și periodic, încă de la naștere”, spune Valentina Secară.

Early childhood

Ca părinte, e posibil să simți nevoia unei îndrumări in acest sens, cu atât mai mult cu cât evaluarea trebuie să aibă în vedere unicitatea copilului, atitudinile sale native, potențialul și modul în care poate învăța, relaționa sau absorbi informația. Educatorii ar trebui să fie alături de tine în acest proces de evaluare, acordând atenţie maximă copilului în timpul activităţilor de la grădiniţă, iar acesta este un alt argument care susţine principiul “un educator la fiecare 4 copii”.

Articol publicat pe site-ul bebelu.ro: http://www.bebelu.ro/principiul-un-educator-la-fiecare-patru-copii-o-noua-tendinta-in-domeniul-educatiei.html