Tu cât de des îți îmbrățișezi copilul? Cum îi arăți că îl iubești? Cât timp îi acorzi din programul tău extrem de încărcat?

Cu toții trăim vieți ocupate, stresante și avem nenumărate preocupări ca părinți, dar unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facem este să ne oprim și să le dăm copiilor noștri o îmbrățișare mare. Și apoi încă una.

Pentru copiii noștri, dragostea, timpul pe care îl dedicăm lor și sentimentul de siguranță se împletesc, iar cel mai bun mod de a-i iubi este să îi facem să se simtă importanți, în siguranță și îngrijiți.

Astazi povestim despre motivul pentru care este important să le arătăm cât de mult îi iubim și cum să o facem în mod sănătos și relevant pentru dezvoltarea lor.

De ce este important să le arătăm iubirea?

Cercetările din ultimul deceniu subliniază legătura dintre afecțiunea parentală în copilărie și sănătatea și fericirea adultului de mai târziu. Știința susține ideea că afecțiunea și căldura exprimate de părinți față de copiii lor au ca rezultat rezultate pozitive pe tot parcursul vieții pentru acești copii, potrivit Child Trends, principala organizație nonprofit de cercetare din Statele Unite, axată pe îmbunătățirea vieții și perspectivelor copiilor, tinerilor și familiior lor.

În 2010, cercetătorii de la Duke University Medical School au demonstrat că bebelușii cu mame foarte afectuoase și atente au șanse mai mari să devină adulți mai fericiți, mai rezilienți și mai puțin anxioși. Studiul a implicat aproximativ 500 de persoane care au fost urmărite de când erau sugari până la vârsta de 30 de ani.

Când bebelușii aveau opt luni, psihologii au observat interacțiunile mamelor lor cu ei și au evaluat nivelul de afecțiune și atenție al mamei pe o scară de la 1 la 5. Aproape 10% dintre mame au manifestat un nivel scăzut de afecțiune, 85% au demonstrat o cantitate normală de afecțiune și aproximativ 6% au arătat un nivel ridicat de afecțiune.

30 de ani mai târziu, aceleași persoane au fost intervievate despre sănătatea lor emoțională și au descoperit că adulții ale căror mame au manifestat afecțiune ridicată sau normală sunt mai puțin predispuși să se simtă stresați și anxioși. De asemenea, probabilitatea unor sentimente ostile, a unor interacțiuni sociale supărătoare și a simptomelor psihosomatice negative este mult mai mică.

Stima de sine mai mare, performanța academică, o mai bună comunicare părinte-copil și mai puține probleme psihologice și de comportament au fost legate de acest tip de afecțiune. Pe de altă parte, copiii care nu au părinți afectuoși tind să aibă o stimă de sine mai scăzută și să se simtă mai înstrăinați, ostili, agresivi și antisociali.

Cum împaci cariera cu afecțiunea de care copiii au nevoie?

Dacă ești un părinte care pune preț pe carieră, probabil te confrunți cu provocarea de a găsi echilibrul între muncă și familie. Aici intervine îngrijorarea experților în educație timpurie legată de părinții care nu reușesc să le ofere copiilor suficient timp, îndrumare și afecțiune, în încercarea lor de a le oferi un viitor sigur.

Am putea crede că o cameră plină de jucării frumoase, înscrierea la o grădiniță sau o școală de prestigiu sau cadourile sunt dovezi suficiente ale iubirii pe care le-o purtăm copiilor noștri. Însă copiii nu pot înțelege asta, pentru că limbajul iubirii lor este diferit. Ei au nevoie de afecțiune și interacțiune directă cu părinții, au nevoie ca aceștia să îi facă să se simtă apreciati, învățându-i să își recunoască, accepte și prețuiască emoțiile. Astfel, reușim să le oferim încrede în propria persoană și în viață.

La Acorns Nursery, credem în puterea educației cu blândețe și știm cât de important este ca micuții să simtă dragostea și afecțiunea specială acasă. De aceea, dorim să împărtășim cu voi cele mai importante moduri în care puteți arăta dragostea pentru copiii voștri într-un mod sănătos, chiar și atunci când aveți un program extrem de încărcat.

  1. Folosește cuvinte de susținere, blânde, cuvinte amabile, care îl asigură pe copil că ai încredere în el și îl prețuiești
  2. Încurajează-l să se exprime. Privește-i în ochi și ascultă-le cuvintele. Copiii știu când ești distras și asta îi face să simtă că nu sunt importanți pentru tine.
  3. Creează contactul fizic de care are atât de mare nevoie – îmbrățișări, sărutări și orice altă atingere pozitivă și iubitoare care creează un sentiment de siguranță și apartenență
  4. Oferă-i mici cadouri, orice lucru sau gest, cât de mic, prin care să îi comunici că te gândești la el și ești important pentru el.
  5. Petreceți timp de calitate împreună, făcând lucruri pe care copilul tău îi place să le facă.
  6. Creați tradiții distractive. Nu trebuie să fie neapărat ceva costisitor sau care necesită mult timp. De exemplu, puteți explora un parc nou în fiecare lună sau puteți găti împreună în fiecare sâmbătă dimineață.
  7. Ajută-ți copilul cu sarcinile pentru care ar avea nevoie de ajutor, astfel încât să simtă că nu este singur și poate conta pe adulții din jurul lui care îl iubesc.
  8. Acceptă, apreciază și încurajează pasiunile copilului – astfel îl ajuți să se simtă sprijinit. Mai mult, dacă participi și tu la activitățile preferate, îi arăți că este suficient de important pentru a-ți dedica timpul pentru ceea ce el iubește.
  9. Nu pune accent pe greșeli. Ajută-ți copilul să înțeleagă că greșelile fac parte din viața noastră, mai ales atunci când învățăm. Și că este important să tragem concluzii constructive din greșeli, nu să ne împiedicăm de ele.
  10. Mulțumește-i și complimentează-l. Fă-o mai des și în fața celorlalți prieteni și familie, nu numai că îl ajuți pe copilul tău să se simtă iubit și apreciat, ci îi construiești încrederea în sine. Acest lucru îl poate ajuta, de asemenea, să repete comportamentul lăudat.
  11. Tine-ți promisiunile. Dacă îți încalci în mod regulat promisiunea, copilul tău poate ajunge să te vadă ca fiind nedemn de încredere, imprevizibil și nesigur.
  12. Spune-i copilului tău „Te iubesc”. ACUM este întotdeauna momentul perfect pentru a-i spune copilului tău că îl iubești, nu ai nevoie de o ocazie specială și niciodată nu este prea mult.

Încheiem cu un ultim sfat și poate cel mai important. Fii prezent, chiar dacă ești un părinte ocupat. Studiile arată că există nouă minute în timpul zilei care au cel mai mare impact asupra unui copil:

♥ Primele trei minute după ce se trezesc din somn

♥ Cele trei minute după ce ajung acasă de la grădiniță sau de la școală

♥ Ultimele trei minute ale zilei – înainte de a merge la culcare.

Încearcă, pe cât posibil, să fii prezent în aceste 3 momente extrem de importante pentru el.