Jocurile de relaxare îi ajută pe copii să-și găsească calmul după un moment dificil sau după o situație stresantă, să-și recapete energia, să-și concentreze atenția asupra unei sarcini, să scape de tensiunea musculară și să se adapteze mai bine la schimbări.

1524135_41ddc766c5c63fc29659e502eff2a0d4

Iată câteva idei simple și distractive:

Mindful body

Fiecare copil trebuie să-și cunoască propriul corp, să conștientizeze fiecare parte a lui și rolul acestuia. De asemenea, copilul trebuie să fie în armonie cu corpul său, să acționeze conform nevoilor și simțurilor sale.

În acest sens, poate doriți să încercați exercițiul de scanare corporală pentru copii:

Copiii se așează pe podea, cu ochii închiși – dacă se simt confortabili – sau poate preferă să se uite la tavan.

Încurajați copiii să acorde atenție picioarelor lor, timp de 5 sau 10 secunde.

Întrebări de pus în timpul unei scanări corporale:

  • Cum se simte această parte a corpului?

  • Este rece sau caldă?

  • Se simte încordată sau relaxată?

  • Există o parte sau tot corpul care atinge podeaua?

  • Sau îmbrăcămintea?

  • Ce simți?

Treceți la degetele de la picioare, apoi la glezne, apoi la gambe și genunchi. Continuați exercițiul cu fiecare parte a corpului până când ajungeți la cap.

Întrebați copilul cum se simte fiecare parte a corpului, pentru a realiza conștientizarea copiilor asupra corpului lor în acest moment. Dacă există tensiune sau stres, imaginați-vă că eliminați stresul din acea parte a corpului cu fiecare expirație.

Puteți încerca, de asemenea, exercițiul Mindful Steps / Walking – Pași conștienți / mers pe jos :

Această simplă acțiune de mers pe jos îi face pe copii să învețe să acorde atenție senzațiilor care apar în corp, printr-un proces distractiv și ludic. Exercițiul de mers pe jos este o activitate de conștientizare întemeiată și stabilă, care oferă copilului acces la ceva ce poate face oricând și oriunde, atunci când are nevoie să se pună în acord cu propriul corp și propria minte. Este o practică simplă, dar de susținere. Mișcarea repetitivă este liniștitoare, iar pentru mulți copii, mișcarea ajută copiii să aibă o minte liniștită.

Această activitate se realizează cel mai bine în aer liber și, dacă este potrivit, recomandat ar fi să se facă fără încălțăminte. În general, copiilor le place să meargă desculți.

Oferiți copiilor o graniță clară pe unde pot merge pe parcursul acestei activități.

Fiecare copil selectează o zonă mică unde poate merge în linie timp de aproximativ 5 sau 6 pași, și apoi înapoi la locul unde a început, fără a intra în calea altei persoane.

Începeți această practică cu trei respirații adânci sau prin tehnica „Shark Fin” 

https://www.youtube.com/watch?v=xuyzgpaNFAU

Faceți 5 sau 6 pași într-o singură direcție, întoarceți-vă încet și apoi faceți 5 sau 6 pași înapoi până unde ați început.

În timp ce merg, copiii conștientizează respirația și corpul.

  • Ce simte pământul sub picioarele tale?

  • Ce parte a piciorului atinge solul mai întâi, când faci un pas?

  • Corpul tău se simte greu sau ușor astăzi?

  • Ești ghemuit când mergi?

  • Sau, spatele tău este destul de drept?

Încercați să nu schimbați modul în care mergeți, ci doar să observați cum se mișcă în mod natural corpul vostru.

Mergeți pe curcubeu

Aceasta este o activitate simplă care îl va învăța pe copil să fie conștient de mediul înconjurător. Astfel, copilul se va folosi în această activitate de elementele din natură. Înainte de a începe, purtați o discuție rapidă pentru a-i reaminti copilului culorile unui curcubeu (roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo, violet). Apoi, ieșiți afară.

De-a lungul plimbării, cereți copillui să găsească ceva care să reprezinte fiecare culoare a curcubeului. Ar putea să aducă cu el un mic caiet pentru a-și nota răspunsurile sau pur și simplu le poate ține minte.

În funcție de împrejurimi, unele culori vor fi mai dificil de localizat decât altele; asta face parte din distracție! Încercați să continuați să mergeți până când va găsi un exemplu pentru fiecare culoare. Pe măsură ce crește, această strategie s-ar putea transforma într-un obicei zilnic, conștient.