Wellbeing. Ce, cum, de ce? Ai observat că, atunci când ai o stare bună, când te simți în largul tău, parcă toate îți merg mai bine și reușești să rezolvi fără probleme orice situație de la serviciu sau din familie? Nici măcar o veste proastă nu te poate zdruncina!

22051005_1846393662357121_7801553933887410968_o

La fel li se întâmplă și copiilor. Chiar dacă sunt mici, văd și pricep mai multe decât credem noi. Ei percep multe lucruri din jurul lor, însă nu întotdeauna reușesc să le descifreze adevăratul sens. Copiii preiau cu ușurință starea sufletească, dispoziția celor din jur, în special a mamei. Fiind mici, lipsiți de experiență, ei nu sunt capabili să-și schimbe singuri starea într-una bună. Iar pentru a avea o stare de bine, pentru a se simți confortabil cu ei înșiși și cu cei din jurul lor, cu lumea înconjurătoare, copiii au nevoie de sprijin.

Să începem cu începutul, să vedem ce înseamnă mai exact starea de bine, pe care o regăsim deseori desemnată cu termenul de wellbeing.

Wellbeing sau fii bine cu tine și cu ceilalți

Wellbeingul nu înseamnă doar să fii în viață, să-ți asiguri supraviețuirea, ci să trăiești cu adevărat, să te bucuri de viață, să prosperi, să înflorești.

Numai că o stare de bine, odată atinsă, nu ne este garantată pentru totdeauna, se construiește și redefinește în permanență. Ea poate însemna lucruri diferite în diferite etape ale vieții unui om și se poate schimba sub acțiunea factorilor externi (atmosfera socială înconjurătoare) și interni (care țin de firea persoanei, de predispoziția sa către optimism). În cadrul unui studiu realizat în Marea Britanie de către Biroul Național pentru Copii și London Metropolitan University în 2009 (https://www.teachearlyyears.com), s-a constatat că micuții ating starea de wellbeing dacă îi au alături pe mama și pe prietenii de joacă, dar și dacă aici și acum se întâmplă lucruri satisfăcătoare, dacă se află într-un mediu propice și au la îndemână jucării, jocuri care le sunt pe plac. Pentru ei noțiunile de timp și spațiu nu sunt prea clare, așa că tot ce contează sunt momentul prezent și locul în care se află.

Starea de bine a copiilor. Știi ce o influențează?

Răspunsurile obținute de la părinți, copii și educatori în cadrul studiului menționat au reliefat faptul că starea de bine a copiilor depinde de:

– măsura în care sunt valorizați și au posibilitatea să-și exprime sentimentele;

–  sentimentul de apartenență la o familie, la un grup;

– locuri dedicate pentru joacă în interiorul casei, dar și în exterior;

– măsura în care își pot pune în valoare calitățile și în care acestea sunt apreciate,

– ocaziile pe care le au pentru a-și lăsa imaginația să zburde.

Pentru că wellbeing este un cumul de condiții, nu este suficient să ne adresăm, ca părinți și educatori unei singure laturi a personalității copilului, ci trebuie să avem în vedere o abordare holistică, respectiv activități care să se adreseze atât corpului, minții, cât și sufletului, și creativității copilului.

Cum ne dăm seama că micuțul se bucură de o stare de bine?

Acesta este curios, are dorința de a explora, de a încerca lucruri noi, intră firesc în contact cu adulții, cu copiii, dar și cu mediul înconjurător, este entuziasmat de oameni, mâncare și joacă, este prietenos, empatic și grijuliu, își exprimă cu încredere gândurile și sentimentele, este mândru de reușite și reușește să treacă peste eșecuri, este încrezător și afectuos, dar și perseverent.

Starea de bine este o premisă, dar și un scop al învățării, al activității de educație. Tocmai de aceea, grădinițele Acorns au în centru acest aspect prin dinamica relației stabilite între educatori și copii, dar și între copiii înșiși, cât și prin natura activităților desfășurate, cu un pronunțat aspect practic (în care metoda role play le permite să joace diferite roluri din viața reală), activități senzoriale în aer liber și nu numai. Altfel spus, se are în vedere stimularea corpului, a minții, a spiritului, a trăirilor, dar și a limbajului, și în mod special a creativității.

Pentru că atunci când ești bine cu tine, ești bine și cu ceilalți.