Somnul are un rol esențial în dezvoltarea creierului și creșterea fizică a copiilor. De altfel, somnul constituie activitatea principală a creierului în timpul dezvoltării timpurii, însă stabilirea unei rutine de somn la creșă și grădiniță poate fi dificilă. Mediul și condițiile oferite de acesta, precum și o serie de factori influențează starea de liniște a copiilor. Descoperă care este importanța somnului, de câte ore de somn are nevoie un copil în funcție de vârstă, care sunt dificultățile în stabilirea unei rutine de odihnă, dar și ce tehnici poți folosi pentru a ajuta un copil să adoarmă și să se relaxeze la creșă și grădiniță.

Importanța somnului pentru dezvoltarea copiilor aflați la o vârstă timpurie

Somnul are un rol critic în regenerarea celulelor creierului, susținând elasticitatea creierului, relaxarea mușchilor și a articulațiilor, precum și reglarea ritmului cardiac.

În cazul bebelușilor, există două tipuri de somn alternate. Probabil ai observat că sunt momente în care somnul este profund, liniștit, iar copilul respire rar, și momente în care copilul pare agitat. În timpul somnului adânc, aportul de sânge către mușchi este crescut, energia este restabilită, țesuturile reparate, iar hormonii importanți sunt eliberați în organism pentru a asigura creșterea și dezvoltarea. În timpul somnului ”activ”, creierul copilului este conștient și se formează visele.

De câte ore de somn au nevoie copiii în funcție de vârstă

Academia Americană de Pediatrie recomandă un interval specific de ore cumulate de somn pentru fiecare perioadă din procesul de creștere. Copiii cu vârsta de sub 12 luni este recomandat să doarmă între 12-16 ore pe zi, iar pe măsură ce bebelușii cresc, programul de somn se modifică, iar orele de odihnă scad. Copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 2 ani, este recomandat să doarmă între 11-14 ore pe zi. Între 3-5 ani, intervalul optim este de 10-13 ore, iar între 6-12 ani de 9-12 ore.
”Nevoile particulare ale copilului sunt primordiale. Atât personalul de la creșă și grădiniță, cât și părinții, trebuie să dedice timp pentru a afla ce este mai bine din punct de vedere al programului de somn pentru fiecare copil. Între educatori și părinți trebuie să existe un dialog constant pentru ca programul lui de somn să fie o rutină, indiferent dacă se află acasă sau la creșă” – Valentina Secară, specialist în educație timpurie și formator de adulți

Dificultăți pe care le pot întâlni educatorii și părinții

Bebelușii au dificultăți în a distinge ziua de noapte, iar ciclul somn-veghe este reglat de lumină și întuneric, de aici și programul de somn neregulat al bebelușilor. Aceștia trebuie învățați cu o anumită rutină, care să le permită să se odihnească.

”Una dintre problemele întâlnite în cazul bebelușilor o constituie durata de somn: prea mult sau prea puțin somn. La o vârstă timpurie, organismul copiilor are nevoie de un program sănătos pentru a se dezvolta armonios. Când spunem sănătos, ne gândim că somnul trebuie planificat în jurul nevoilor copiilor.” – Valentina Secară, specialist în educație timpurie și formator de adulți

Un impact negativ asupra programului de somn al copiilor îl are și suprastimularea. Sursele de lumină artificială, ecranele luminoase, sunetele puternice, toate stimulează organismul și îl distrag pe cel mic de la somn.

Tehnici care pot ajuta un copil să se relaxeze

În primul rând, este importantă cunoașterea fiecărui copil și nevoile de odihnă ale acestuia. Programul de la creșă și grădiniță trebuie construit ținând cont de particularitățile fiecărui copil, iar rutina de acasă trebuie continuată la grădiniță.

Valentina Secară, specialist în educație timpurie și formator de adulți, recomandă educatorilor să obțină informații privind rutina copilului de acasă și să asigure, pe cât posibil, continuitatea rutinei dezvoltate acasă.

”Un copil nu trebuie forțat să doarmă sau să nu doarmă dacă nu își dorește acest lucru. Așa cum am menționat, programul de somn trebuie să respecte particularitățile fiecărui copil. Dacă cel mic nu are un program deja stabilit, practică, cu multă răbdare sistemul încercare și eroare și ține un jurnal pentru copiii în adaptare sau cei care au dificultăți cu somnul.” – Valentina Secară, specialist în educație timpurie și formator de adulți

• Intensitatea luminii
Intensitatea luminii joacă un rol esențial deoarece întunericul ajută creierul să elibereze melatonină, hormon cheie în inițierea și producerea somnului. Lumina din mediul copiilor trebuie reglată astfel încât ziua să se bucure de razele soarelui, iar noaptea să fie cât mai întunecată.
Este important ca cei mici să aibă parte de lumină naturală, de plimbări în aer liber pe parcursul zilei, iar seara să fie feriți de sursele artificiale, precum ecranele luminoase, pentru a-i ajuta să se odihnească. O sugestie utilă este luarea în considerare a instalării variatoarelor de lumină din camera copilului. Intensitatea luminii trebuie coborâtă cu două ore înainte de ora de somn. În acest interval de timp, starea de spirit a copilului se modifică, iar nivelul energiei scade.

• Folosirea unor obiecte familiare
Pentru a-l ajuta să se simtă în siguranță, educatorii pot folosi obiecte familiare copilului. Discută cu părinții și solicită obiecte care pot fi introduse în rutina de somn. Păturicile, o jucărie preferată sau, poate, o fotografie îi pot oferi senzația de spațiu sigur copilului, ceea ce îl va ajuta să se relaxeze și să aibă un somn liniștit.

• Îmbrățișarea copilului pentru a se simți protejat
Când se simte protejat, cel mic se relaxează. Înfășurați copilul într-o pătură, folosiți saci de dormit sau pături mai grele astfel încât, pe timpul somnului, să se simtă ”îmbrățișat”.

• Folosirea uleiurilor esențiale
Când cel mic este agitat, puteți folosi vaporizatoarele cu uleiuri esențiale naturale. Uleiul de lavandă și uleiul de vanilie au proprietăți calmante și relaxante.

• Muzica ambientală
Există o serie de sunete, cunoscute sub denumirea de white music, care îi pot ajuta pe cei mici să se calmeze. Muzica albă se referă la sunetele care maschează eventualele surse de zgomot ce pot apărea, în mod natural, într-un mediu și îi ajută pe copii să adoarmă mai repede. Printre exemple se numără ploaia liniștitoare.
Poveștile citite de un adult sau chiar poveștile audio au, de asemenea, rolul de a relaxa copilul.