Introducerea conceptelor matematice în copilăria timpurie îi ajută pe copii să dezvolte nenumărate abilități precum gândirea critică și inteligența logică sau inteligența spațială. În plus, raționamentele matematice creează fundamentul succesului din timpul anilor de școală și abilități cheie pentru viața de adult. Însă matematica înseamnă mai mult decât numărat sau memorat formule. Când părinții îi ajută pe copii să exploreze conceptele matematice zilnic – acasă, la magazin, în parc sau la locul de joacă – de fapt, îi ajută să înceapă să gândească ca niște mici matematicieni creativi și curioși.

Copiii care intră la grădiniță cu abilități slabe de matematică este probabil să rămână în spatele colegilor lor în clasele ulterioare. Până la a merge la școală, cei mici ar trebui: să înțeleagă noțiuni ce țin de dimensiune, formă și tipare; să aibă posibilitatea de a număra verbal; să recunoască numerele; să poată face comparații de tipul mai mare/ mai mic, mai greu/ mai ușor; să asocieze numărul cu cantitatea reprezentată.
Este dovedit faptul că abilitățile matematice sunt un predictor mult mai bun al succesului academic decât abilitățile lingvistice. Asigură-te că cel mic își dezvoltă gândirea matematică pe măsură ce crește.
Descoperă aici etapele de dezvoltare a inteligenței matematice în funcție de vârstă și modul în care poți stimula copilul pentru atingerea potențialului său maxim.

Matematica pentru bebeluși

Primul pas către învățarea noțiunilor matematice se face odată ce cei mici încep să exploreze lumea. Bebelușii încep să învețe matematica înainte de a putea sta în șezut. Între 0-12 luni, bebelușii observă diferențe de cantitate, compară forma și mărimea obiectelor și încep să deducă noțiunea de cauză și efect. Bineînțeles, la un nivel al înțelegerii timpurii. De exemplu, dacă miști o jucărie, ei știu că este posibil ca aceasta să producă un sunet. Tot acum, pot clasifica lucrurile (jucării care fac zgomot și jucării care nu fac) și încep să înțeleagă dimensiunea relativă a lucrurilor (copilul este mic, părinții sunt mari).

1-2 ani, vârsta la care conceptele matematice sunt asociate cu ”cât de mult”

Copiii mici, cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani încep să înțeleagă faptul că numerele se referă la ”cât de mult” și folosesc degetele pentru a număra. De asemenea, încep să recite numerele, chiar dacă nu întotdeauna în ordine. Cântatul numerelor îi ajută să aprofundeze mai bine informația. Cântați alături de ei, desenați numerele. Astfel de activități, simple, asigură un proces de învățare plăcut.
Tot în această perioadă, încep să înțeleagă cuvinte care compară și măsoară lucrurile. De exemplu, înțeleg semnificația termenului „mai repede”, le place să se joace cu formele geometrice, să recunoască și să le potrivească sau să umple și să golească recipiente. Asigură-te că le creezi suficiente ocazii pentru a face acest lucru.
Pentru a-l ajuta să învețe să numere, atunci când sunteți înconjurați de 3-4 persoane, te poți opri și spune: ”Mă întreb, oare câte persoane sunt aici?” Roagă-l pe cel mic să numere cu voce tare și ajută-l atunci când nu știe să continue. Același exercițiu îl puteți face cu merele dintr-un bol sau cu scările pe care le urcați. Creșteți treptat numărul obiectelor pe care cel mic trebuie să le numere.

2-4 ani, perioada în care copiii încep să facă clasificări

După vârsta de 2 ani și până la 4 ani, copiii încep să recunoască formele în mediul înconjurător, să sorteze obiectele în funcție de culoare, formă, mărime sau scop, să le compare și să facă clasificări în funcție de greutate. Pentru a le oferi copiilor oportunități de a exersa gândirea matematică, amestecați diferite resurse, precum figurine, batiste colorate, pene, paste, jeleuri, sclipici, și lăsați-i pe cei mici să le sorteze fără a le da indicații. Acest exercițiu vă va oferi informații fascinante despre creierul copilului și despre capacitatea sa de a învăța.
2-4 ani este și perioada în care cei mici absorb cel mai bine noțiunile matematice, iar număratul până la 20 devine facil. Jocurile puzzle devin preferatele lor, iar noțiunea de cauză-efect începe să fie mai bine înțeleasă. De exemplu, copiii știu că, pe măsură ce adaugă cuburi, turnul lego se mărește. De asemenea, construirea blocurilor lego este și o modalitate excelentă de a explora adăugarea sau scăderea. Începeți cu un cub și adăugați încă unul. Adresează-i copilului întrebări precum: „Câte blocuri sunt în acest turn? Câte vom avea dacă adăugăm două cuburi? Dar dacă luăm unul?”

În perioada 4-6 ani, copiii recunosc modele și știu ce urmează într-o serie

Între 4 și 6 ani, copiii încep să înțeleagă conceptul de timp și zilele săptămânii, pot să scrie, să recunoască numerele și folosesc termeni precum primul, al doilea etc. Odată cu vârsta de 6 ani, copiii recunosc modelele și știu ce urmează într-o serie, învață să numere până la 100, scriu și recunosc numerele și formele precum cuburi sau cilindri și învață să facă calcule matematice simple. Aceste abilități matematici pot fi practicate chiar și la masă. Roagă copilul să ajute la aranjarea mesei calculând de câte tacâmuri aveți nevoie. Încurajează-l să numere în timp ce așază fiecare articol pe masă. Îi poți adresa și întrebări precum: ”Ai numărat 6 furculițe. Dacă la masă mai vin bunica și bunicul, câte furculițe vom avea la final?” După aceea, roagă-l să se gândească cum vor fi așezate persoanele la masă. Cine va fi prima, a doua persoană șamd. La vârsta de 6 ani, pot înțelege raportul dintre numere și cum pot fi ele folosite în situații reale.

7 ani – vârsta la care dezvoltă puternice abilități matematice

Copiii de șapte ani au, adesea, un simț al numerelor puternic dezvoltat și sunt pregătiți pentru a face calcule cu un nivel de dificultate mai crescut. De asemenea, pot înțelege și descifra modele sofisticate, iar provocările spațiale nu mai sunt o problemă. Raționamentul spațial conectează matematica la lumea fizică și include abilități precum citirea hărților. Pentru a exersa aceste abilități, poți organiza împreună cu copilul tău o vânătoare de comori. Realizarea și urmarea unei hărți bazate pe realitatea din mediul care îl înconjoară, îl va ajuta să transpună o vedere tridimensională într-un plan. Ascundeți un obiect și marcați-l pe harta cu un X roșu, astfel încât copilul să îl caute.
Tot la vârsta de 7 ani, aprofundează înțelegerea simetriei și construirea obiectelor 3D, iar piesele lego pot fi extrem de utile.

La școală, va studia adunarea, scăderea, înmulțirea, împărțirea și geometrie. Acasă, poți hrăni înțelegerea asupra matematicii prin activități de zi cu zi, jocuri simple de matematică și provocări distractive. De exemplu, învățarea despre forme stabilește baza pentru înțelegerea geometriei. Pe măsură ce vocabularul unui copil de șapte ani crește, la fel se dezvoltă și cunoștințele de matematică. Ce poți face este să încurajeazi copilul să folosească un limbajul matematic, cum ar fi „romb” în loc de „diamant” sau „unghiuri” în loc de „colțuri”.

În primii 7 ani de viață, copiii descoperă lumea din jur, sunt extrem de curioși, creierul lor se dezvoltă rapid, iar informația este absorbită cu ușurință. Cu toate acestea, dezvoltarea abilităților trebuie să se realizeze treptat. Pentru a favoriza învățarea matematicii în mod eficient, este important să știm ce noțiuni ar trebui să învețe copilul nostru în funcție de vârstă. Nu trebui să uităm, însă, că fiecare copil are propriul său ritm de a se dezvolta, care poate fi mai rapid sau mai lent față de ceilalți copii din jurul său. Nu le putem cere copiilor să îndeplinească o sarcină și să ne așteptăm la același rezultat din partea tuturor. Fiecare copil este unic, ceea ce înseamnă că fiecare copil dezvoltă propriile abilități.