Anxietatea de separare este o etapă naturală, ce începe odată cu dezvoltarea mobilității copilului, în jurul vârstei de șase luni, și se intensifică în perioada 12 -18 luni. Intrarea copilului în colectivitate, respectiv creșă sau grădiniță, reprezintă unul dintre momentele în care protestul de separare se manifestă puternic. De cele mai multe ori, copilul ezită și încearcă să amâne momentul despărțirii de părinți. O serie de sfaturi ne ajută, ca părinți, să abordăm corect această situație.

Ce este anxietatea la copii?

Anxietatea de separare la copii este frica normală și comună ce se manifestă când copilul realizează ca va fi separat de persoana cheie din viața lui, fie că este vorba de mamă, tată sau altă persoană dragă acestuia. Comportamentul manifestat de copii diferă în funcție de gradul de atașare al copilului și de personalitate, însă dispare pe măsură ce copilul crește.

Cum putem recunoaște un copil anxios?

”Copilul ne poate da diferite semne. Cele mai evidente sunt cele transmise nonverbal, prin postura corpului. Desigur, există și copii care se manifestă agățându-se de hainele părinților, plângând sau țipând. Însă nu toți sunt la fel de vocali. Sunt și copii care își vor manifesta lipsa de siguranță prin tremurat sau prin pauze vocale foarte dese.” – Raluca, educator Acorns Nursery

Cum îi putem ajuta pe copiii care manifestă anxietatea de separare?

Deși anxietatea de separare trebuie înțeleasă ca un proces normal, parte a dezvoltării copilului, și nu ca un motiv de îngrijorare, există modalități prin care procesul de separare al copilului să fie mai ușor.
”Părinții trebuie să aibă așteptări realiste. Este normal ca cel mic să plângă, suferința și tristețea sunt emoții naturale în momentul în care copilul înțelege că nu va mai petrece atât de mult timp alături de părinți.” – Raluca, educator Acorns Nursery

Acordă-i copilului timp de acomodare

Înainte de a lăsa copilul într-un spațiu necunoscut lui, de exemplu, creșă sau grădiniță, acordă-i timp să se obișnuiască cu noul peisaj. Tranziția trebuie să fie un proces gradual, firesc. Ce poți face ca părinte, este să petreci timp cu el în noul loc înainte de separare. La început, stai cu copilul pe toată perioada șederii lui. Treptat, începe să părăsești încăperea pentru perioade scurte de timp. Astfel, copilul se va simți mai puțin stresat dacă va rămâne într-un spațiu cunoscut, pe care îl consideră sigur.

Oferă-i un obiect familiar

Lasă-l pe cel mic să ia cu el un obiect drag, de exemplu, o păturică sau o jucărie. Aceste obiecte îl vor ajuta pe copil să se simtă protejat.

Încurajează despărțirea

Evitarea separării poate îngreuna procesul de acomodare. Încurajează acest moment oferindu-i experiențe plăcute. Adoptă o atitudine pozitivă, încrezătoare în drumul către creșă sau grădiniță, precum și pe durata despărțirii de copil. Zâmbește-le educatorilor și interacționează cu ei pentru ca cel mic să vadă că este lăsat în grija unor persoane în care ai încredere. Acest lucru îi va oferi și lui încredere.
De asemenea, discută cu educatorii copilului despre modalitățile pe care le abordați în acest proces pentru a oferi un suport consistent.

Anunță momentul despărțirii

Spune-i copilului când pleci și când te vei întoarce. De exemplu, ”Mergem la grădiniță acum, unde mami nu va mai fi, dar se va întoarce după tine la ora 18:00.” Creează o rutină din acest lucru și lasă-l pe cel mic să știe la ce să se aștepte. Asigură-l că despărțirea este temporară. Acest exercițiu este util chiar și în cazul bebelușilor. Plecarea bruscă, neanunțată, înrăutățește lucrurile deoarece copilul va fi confuz, supărat că nu ești în preajmă, iar despărțirile ulterioare vor fi chiar mai dificile.
Ce mai poți face, înainte de a pleca, fii alături de copil până începe să se implice într-o activitate plăcută, de care se bucură. Apoi, ia-ți la revedere scurt și direct, cu o atitudine relaxată. Amintește-ți ca starea ta poate afecta și starea lui. În funcție de semnalele pe care le transmiți, copilul poate crede că nu este într-un loc sigur. Fii constant în transmiterea mesajului că totul va fi bine.

Nu eticheta și nu critica

Atunci când copilul intră într-un mediu nou, în care este înconjurat de mai mulți copii, evită să îi spui să nu fie timid sau să nu se comporte ca un bebeluș deoarece acest lucru îl va face să se simtă inconfortabil și nu își va dori să interacționeze. Ce îl ajută pe copil este ca părinții să fie un model de comportament social. Nu trebuie să îi spuneți ce să facă, ci să îi arătați cum să gestioneze diferite situații. De exemplu, când copilul se simte anxios în locurile noi, trebuie să explorați alături de el acele locuri, să interacționați cu oamenii pentru ca și el să facă același lucru.
”Ce îl ajută pe copil este să fim noi un model pentru el. Nu să îi spunem ce să facă, ci să îi arătăm cum să facă lucruri. Dacă el este anxios în legătură cu locurile noi, atunci noi ar trebui să fim un model și să îl însoțim în a explora locuri noi, să cunoască oameni noi. De cele mai multe ori, părinții evită să meargă să întâlnească oameni noi și așteaptă de la copilul lor să facă asta.” – Raluca, educator Acorns Nursery

Citiți împreună sau creați povești despre teama de despărțire

Copilul trebuie să știe că sentimentele pe care le simte sunt normale, că totul este în regulă și că sunt și alți copii în aceeași situație cu el. Creează povești care să ilustreze această teamă de a fi departe de părinți. De exemplu, ”A fost odată ca niciodată, un iepuraș care nu voia să stea departe de mama lui. Acestuia îi era frică să iasă din vizuină, însă nu avea nici un motiv de îngrijorare…”