Atunci când vorbim de educația timpurie, vorbim și despre activitățile pe care le putem face cu copiii pentru a le angaja simțurile și a-i face sa descopere lucruri noi despre mediul care îi înconjoară. O astfel de activitate este jocul senzorial. Acesta ar trebui introdus în programul zilnic al bebelușului încă de la 5-6 luni pentru că îi oferă oportunitatea de a explora și, în același timp, de a-și dezvolta abilitățile fizice, creative, lingvistice, cognitive, sociale și emoționale.

Știați că până la vârsta de 3 ani, creierul copilului se dezvoltă mai mult decât o va face în tot restul vieții? Conform cercetătorilor de la Center on the Developing Child, Harvard University, peste 1 milion de noi conexiuni neuronale se realizează în fiecare secundă și, astfel, funcțiile corpului, emoțiile și procesele cognitive sunt sporite.

Tocmai de aceea, experiențele și activitățile la care copilul ia parte în această perioadă au un impact însemnat în conturarea, diversificarea și dezvoltarea abilităților sale.

Ce este jocul senzorial?

Jocul senzorial este orice activitate care stimulează simțurile copilului și îi oferă posibilități nemăsurate de explorare și învățare. Printre avantajele jocurilor senzoriale se numără faptul că acesta poate avea loc oriunde și poate include orice din jurul nostru. În funcție de simțul pe care îl antrenează, jocurile senzoriale pot fi: de atingere, vedere, auz, miros și gust.

Tipuri de jocuri și beneficiile lor în dezvoltării copilului

Coșurile senzoriale dezvoltă abilitățile cognitive

Având diferite compoziții, culori și texturi, coșurile senzoriale sunt variante simple de jocuri ce pot fi pregătite și acasă. Aveți nevoie de o cutie de plastic, iar opțiunile de materialele și obiectele pe care le puteți folosi pentru a o umple sunt nelimitate. În funcție de tema aleasă sau de ideea de joc, puteți adăuga în cutie orez, cereale, boabe de porumb sau fasole și până la bucăți de hârtie sau obiecte din plastic.

Mai mult decât a simți diferite texturi, copiii vor fi puși în fața situației de a descoperi și înțelege diverse concepte. Vor face cunoștință cu probleme matematice, cum ar fi compararea dimensiunii (mare vs. mică), potrivirea, sortarea și clasificarea (folosind nasturi, fasole sau orez), dar și cu abilitățile științifice, cum ar fi determinarea cauzei și efectului (ce se întâmplă atunci când adăugăm apă peste nisip?), gravitația (apa alunecă jos în pâlnie, nu în sus) și stările de agregare (gheața se topește).

Acorns joc senzorial

Viermii făcuți din spaghetti sporesc motricitatea fină

Fie că vorbim de explorarea unor materiale sau manipularea lor, amestecare, măsurare sau mutare, jocurile senzoriale favorizează dobândirea și îmbunătățirea abilităților motorii. Un joc distractiv și care solicită mișcările fine, este descoperirea și prinderea viermilor dintr-o tavă sau o cutie cu pământ sau nisip. Pastele se fierb, opțional se adaugă în apă și colorant alimentar, iar apoi se ascund sub un strat de pământ. Provocați-i pe cei mici să găsească viermii și să îi prindă, fie cu degețelele, fie cu o pensetă de plastic.

O altă variantă este folosirea pastelor colorate pentru a crea diverse forme și tablouri.

Oglinda perfecționează aptitudinile de observare

Oglinda este un obiect ce atrage copiii pentru că își pot observa propria reflexie sau aceea a obiectelor și este un mijloc excelent pentru auto-studiere și cunoaștere de sine. Așezați oglinda pe podea, adăugați obiecte, boabe de fasole, nasturi sau vopsea și lăsați copilul să interacționeze cu acestea. Vor descoperi noi perspective, sunetele degetelor pe oglindă le vor gâdila auzul și vor avea ocazia să se observe, jucându-se cu toate acele obiecte.

Acorns joc sezorial

Gelatina le dezvoltă abilitățile lingvistice

Jocul senzorial încurajează copiii să folosească un limbaj descriptiv și expresiv și să găsească înțeles în spatele cuvintelor care nu ar avea altfel nici o semnificație pentru ei. Gelatina, slime-ul sau aluatul îi ajută pe cei mici să descopere adevăratul sens al cuvintelor pe care le folosesc: alunecos, subțire, moale, sclipitor sau lipicios.

Încurajați copiii să ia gelatina în mână și să exploreze felul în care aceasta reacționează în timp ce descriu în cuvinte ceea ce simt și văd.

Jocul cu panglici și sociabilitatea

Jocul senzorial poate, de asemenea, să-i învețe pe copii despre cooperare și colaborare. „Pe măsură ce copiii lucrează împreună sau alături, ei învață să înțeleagă punctul de vedere al altcuiva. Copiii au, de asemenea, ocazia de a se exprima și de a deveni încrezători în împărtășirea ideilor lor cu alții” – menționează Angie Dorrell, specialist NAEYC (National Association for the Education of Young Children).

Legați câteva panglici colorate de dimensiuni diferite de un suport sau de creanga unui copac și lăsați-i pe cei mici să interacționeze, să se întreacă spre cea mai colorată panglică, să le împartă sau să se joace de-a v-ați ascunselea printre ele.

Acorns joc sezorial

Atelierele de jocuri senzoriale sunt deja evenimente cu tradiție în grădinițele Acorns, unde, în mod periodic, abordăm diverse teme din cele mai interesante, atât pentru copii, cât și pentru părinții bucuroși că reușesc să contribuie la dezvoltarea optimă a bebelușului și să creeze o legătură specială cu micuții.