1. Care este momentul potrivit de a-i face copilului meu cunoștință cu muzica?

Bebelușii sunt obișnuiți cu muzica, bătăile inimii mamei lor fiind primele ritmuri pe care le cunosc încă din burtică. Putem spune că fiecare copil are o capacitate nativă de a reacționa la auzul muzicii, de aceea este foarte important ca aceasta să o audă încă din primele zile de viață. Pe măsură ce bebelușii cresc, experiențele create pe fondul muzicii trebuie să devină mai dinamice.

  1. Cum putem, concret, introduce muzica în viața copilului în primele zile de viață? Dar mai apoi?

De exemplu, părinții pot acompania băița de seară cu câteva acorduri de muzică clasică sau pot cânta chiar ei. Desigur, nu e nevoie să concurezi cu Pavarotti pentru a-i câna copilului tău. El va fi încântat să audă vocea mamei sau a tatălui. Exact asa cum este i se va părea perfectă și îi va capta atenția.

Când cei trei copii ai mei au început să meargă, obișnuiam să organizăm seri de dans. Ne aducem aminte cu toții cum dansam până la extenuare pe muzica pe care o alegeam chiar eu.

O altă modalitate de distracție în familie este crearea unei trupe ad-hoc, ai cărei membri sunt părinții, frații sau bunicii. Toată lumea încearcă să țină ritmul folosindu-se de jucării, ustensile de bucătărie sau alte improvizații.

  1. Care sunt cele mai importante avantaje ale introducerii muzicii în viața copilului?

Sunetele muzicii și jocul senzorial pe muzică  determină dezvoltarea creierului, prin creșterea numărului de neuroni și a sinapselor, iar apropierea de un instrument muzical, este benefică nu doar abilităților artistice și interpersonale, ci chiar și înțelegerii matematice.  Pe scurt, muzica contribuie la dezvoltarea copilului din punct de vedere socio-emoțional și intelectual.

  1. Dar dezavantaje? Riscuri?

Despre dezavantaje nu poate fi vorba dacă părinții știu cum să procedeze corect. Este important ca aceștia să acorde atenție sporită volumului și versurilor pe care copilul le aude. De asemenea, muzica este benefică dacă este alternată cu perioade de pauză. Liniștea este un factor la fel de important pentru dezvoltarea copilului.

  1. 3 condiții pe care trebuie să le îndeplinească o melodie ascultată de un bebeluș?
  • Să încurajeze mișcări de bază
  • Să fie repetitiv
  • Să fie compus din sunete blânde auzului
  1. 3 condiții pentru un cântec ascultat de un copil între 1 și 3 ani?
  • Dinamism, dar nu violență
  • Să încurajeze interacțiunea
  • Să implice gestică, mimică etc
  1. Reguli de urmat în jocul senzorial care implică muzică

Părintele trebuie să se asigure că timpul de joc este suficient pentru a-l menține atent și a-l implica activ.

Pentru bebeluși, jocul senzorial stând pe burtică este important pentru dezvoltarea părții superioare a corpului.

De asemeanea, părintele trebuie să încurajeze mișcarea prin folosirea jucăriilor sau a obiectelor pe care copilul trebuie să le prindă.

Muzica trebuie să îl solicite atât fizic, cât și intelectual. În acest sens, părinții pot pregăti  diverse secențe muzicale, încurajând copilul să se miște pe ritmul fiecăreia.

Părinții trebuie să fie modelul copilului lor în timpul jocului și a dansului.

  1. Poate simți un copil emoțiile unei melodii?

Desigur. Ba mai mult, copiii recunosc o linie melodică și reacționează  cu mult înainte de a înțelege cuvintele

See Video https://www.youtube.com/watch?v=hRkaG7ru0Uk

https://www.youtube.com/watch?v=4wt824D1Bqg

https://www.youtube.com/watch?v=hB9lxvuRhw0

  1. Copiii care ascultă muzică clasică sunt mai inteligenți decât restul. Crezi în efectul Mozart?

Expunerea copiilor la arii de muzică clasică contribuie la dezvoltarea abilităților cognitive.  Nu am desfășurat încă cercetări pentru probarea Efectului Mozart, însă așa cum am menționat anterior, muzica dezvoltă activitatea neuronală a copiilor.

  1. Ai întâlnit copii cărora nu le place muzica sau nu reactionează pozitiv?

Nu, nu încă.

  1. Care este substitutul muzicii pentru copiii cu deficiențe de auz?

În prezent organizez sesiuni pentru copii cu deficiențe de auz, oferindu-le posibilitatea de a experimenta muzica prin vibrații și ritm.

  1. Un lucru pe care vrei să-l transmiți părinților?

Înainte de a fi privit drept aptitudine, dansul trebuie perceput ca o deschidere către mișcare. Cred că fiecare dintre noi are capacitatea de a dansa. Într-o societate dominată de sedentarism, trebuie să le transmitem copiilor noștri mesajul corect: mișcarea are un impact benefic asupra noastră, a tuturor. Copiii activi sunt sănătoși iar acest lucru atrage motivație la școală, succes și fericire. Câștigarea competențelor fizice crește încrederea în sine, creativitatea și facilitatează dezvoltarea emoțională și socială.

Interviu publicat pe www.life.ro: 

http://www.life.ro/fine-living/sanatate-si-ingrijire/sfaturi-pentru-parinti-de-la-helen-battelley-despre-dezvoltarea-prin-miscare-in-educatia-timpurie-16189714