Interviu cu Valentina Secară pentru Revista Copii și Părinți

 1.  Ce însefoto valentina secara Revista CSPamnă, pentru dumneavoastră, Acorns Nursery?

Pentru mine Acorns a însemnat un nou început! A însemnat multă muncă, mult studiu, bucurii și dezamăgiri, alegeri din care am învățat, testarea propriilor limite și convingeri, nopți nedormite, oameni frumoși, dăruire și dragoste pentruc opii. Astăzi,Acorns Nursery înseamnă educație tinand cont de unicitatea copilului, educație cu valori, traditie, inovare, înseamnă dezvoltare profeșională pentru educator, ținând cont de această dată, de unicitatea adultului. Acorns este locul în care promovăm implicarea în comunitate, parteneriatul cu părinții și implicarea acestora în educație, în schimbare, învățarea prin experiențe proprii. Acorns Nursery este educație de la naștere și multe altele.

2. Cât de mult v-a ajutat experienţa de mamă în punerea pe picioare a acestei afaceri?

Experiența de mamă m-a ajutat foarte mult! La momentul în care am deschis Acorns, fiul meu Liam avea 6 ani și eram însărcinată în 8 luni cu Kathleen. Pentru că Liam a fost un copil a cărui creștere și educație mi-a ridicat multe provocări ca mama, și pentru că mi-am dorit să gasesc metodele cele mai bune de a-l înțelege și de a-i oferi educația de care avea el nevoie și nu cea pe care am primit-o eu neapărat, am citit foarte multe cărți despre educație. Mai departe,  Kathleen m-a ajutat să aflu cât mai multe despre educația de la naștere și beneficiile acesteia pentru copil.

  1. Dar cunoştinţele profesionale?

Fiind pregătită de sistemul romanesc pentru a deveni învățătoare, știam că nu doresc să profesez în acest sistem. După părerea mea, acest sistem este creat pentru cadrul didactic și nu pentru copil, este un sistem unde sunt măsurate performanțele cantitative, cât de mult face educatorul/învățătorul la clasă și nu cât reușește cadrul didactic să adapteze cunoștințele și metodele de predare la nevoile copiilor. Intrând în contact cu programa și metoda de predare britanică prin intermediul școlii fiului meu și al profesorului său la vremea respectivă, Fiona Duțu, mi-am dorit să aflu mai mult, să facilitez accesul altor copii către acest tip de experiențe.

  1. Care sunt cele mai importante 3 criterii după care alegeţi personalul, oamenii care lucrează/interacţionează cu copiii de la această grădiniţă?

Cele mai importante 3 criterii după care ne alegem personalul sunt: Dragostea pentru copii și pentru lucrul cu aceștia, nivelul de limba engleză și dorința de învățare continuă, de progres profesional.

valentina secara

  1. Aveţi 3 copii, de vârste foarte diferite. Cum i-aţi caracteriza pe fiecare în parte?

Pe lângă faptul că sunt de vârste diferite, sunt și foarte diferiți ca personalitate! Pe Liam (18 ani) l-aș caracteriza ca fiind foarte hotărât; întotdeauna a făcut ce și-a pus în minte, indiferent ce spuneau sau făceau cei din jur. Drept urmare, acum este înscris la Academia Militară în Marea Britanie, un proiect la care a lucrat de unul singur. Pe Kathleen (12 ani) aș caracteriza-o ca fiind umanistă și luptătoare; își dorește să ajute oamenii, dar la un nivel în care ar avea impact de proporții. O organizație umanitară sau un organism precum Națiunile Unite, vor fi norocoși să o aibă în echipă. Annie (4 ani) este activă, creativă, dorește să fie pompier, polițist sau super erou! Sunt curioasă ce îi va rezerva viitorul sau cum îl va croi ea.

  1. V-au inspirat (și dacă da, cum) în această afacere?

Copiii mei mă inspirăși m-au inspirat continuu. M-au inspirat să nu renunț, să nu cedez, chiar dacă e greu, pentru că ei ne au pe noi, părinții, ca model, m-au inspirat să aflu ce ar trebui să invete și cum, ce metode de predare s-ar potrivi fiecăruia dintre ei, cum să ramân mamă și să nu devin educatoarea lor și multe altele.

  1. Ca părinte, cum aţi sfătui/convinge un alt părinte să-şi dea copilul la o grădiniţă cu profil britanic?

În momentul în care întalnesc un părinte, încerc să aflu ce anume și-ar dori el pentru copilul lui și atunci văd dacă noi îl putem sprijini în așteptările sale sau nu. E foarte important să aliniezi așteptările părintelui, cu ceea ce poate învăța copilul, cu cine este și ce putem noi oferi. Acorns oferă programe educaționale care tin cont de unicitatea copilului, de pasiunile si interesele sale, oferă o colaborare de 1 educator la 4, 6 sau 8 copii, în funcție de grupa de vârstă și solicită implicarea părintelui înprocesul educațional și în proiectele în comunitate alese sau create de noi. Aici aș putea vorbi foarte mult, însă cel mai important este să ne facă o vizită și să ne cunoască!

valentina secara

  1. Cum reușiţi să vă împărţiţi timpul între Acorns Nursery şi cel petrecut acasă, cu copiii?

A fost foarte greu, mai ales la început, neavând experiență antreprenorială, fiind și mamă pentru a doua oară la 1 lună de la deschiderea grădiniței. Am avut o familie care se implica prompt când aveam nevoie, un grup de prieteni inimoși care mi-au fost activ alături și multă determinare. Cu timpul, am înțeles că nu trebuie să le fac eu pe toate, că e important să faci alegeri și să ai o agendă bine structurată. Pentru că îmi organizez timpul, acum pot spune că reușesc să fac mult mai multe, inclusiv cu ai mei copii, decât atunci când aveam un singur copil și nu aveam un job.

  1. Un mesaj pentru părinţi…

Le-aș transmite că fiecare moment este unic și ireversibil, că e important să petreacă un timp de calitate și plin de dragoste alături de copilul lor și că educația de la naștere contează! Să se intereseze cum își pot stimula și dezvolta bebelusul și de ce. Primul educator în viața copilului este părintele!