Starea de bine este legată de o serie de beneficii diferite, inclusiv îmbunătățirea sănătății fizice și mentale, a timpilor de recuperare mai rapizi după boală, a nivelului educațional mai ridicat, a unei productivități mai mari și a unui stil de viață mai sănătos.

FB_IMG_1610296093507

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, bunăstarea este „o stare de bine fizică, mentală și socială completă, și nu doar absența bolii sau a infirmității”.

Bunăstarea este importantă pentru noi înșine, pentru familia noastră, pentru prietenii și colegii noștri, și este o componentă vitală care ne permite tuturor să ne dezvoltăm în toate aspectele vieții.

Ce este stare de bine și de ce avem nevoie de aceasta?

Dincolo de toate, noi toți avem nevoie de bunăstare, iar aceasta se referă la nevoile noastre de bază ca ființe umane. Acestea sunt:

  • Nevoi fizice (nevoia de mâncare, băutură, mișcare și somn);

  • Nevoia de afecțiune, căldură și tandrețe (a fi îmbrățișat, a primi și a oferi dragoste

și căldură emoțională);

  • Nevoia de siguranță, claritate și continuitate (cunoașterea regulilor, posibilitatea de a anticipa ceea ce urmează, contând pe alții);

  • Nevoia de recunoaștere și afirmare (sentimentul acceptat și apreciat de alții, fiind parte

a unui grup și având un sentiment de apartenență);

  • Nevoia de a te simți capabil (sentimentul că ești bun la ceva, de a experimenta succesul).

Odată îndeplinite aceste nevoi, ne vom putea bucura de o stare de bine, ne vom putea simți cu adevărat bine cu noi.

Starea de bine trebuie să fie luată în considerare și în funcție de cum ne simțim și funcționăm în mai multe zone, recunoscând natura multidimensională a bunăstării. Aceste zone includ bunăstarea  cognitivă, emoțională, socială, fizică și spirituală.

Scopuri și obiective

Pornind de la la nevoile de bază ale ființei umane, amintite mai sus, creșa noastră își propune să le permită copiilor să își dezvolte cunoștințele și înțelegerea, dar și abilitățile, capacități și atribute necesare pentru bunăstarea mentală, emoțională, socială și fizică, atât în prezent, cât și în viitor.

Fiecare copil e unic pe acest pământ, iar noi credem în conectarea caracterului unic al fiecărui copil la starea de bine a altor indivizi, ca bunăstare colectivă, care pe termen lung va forma valorile și atitudinile societății din care aceștia vor face parte (în care aceștia vor trăi).

De asemenea, în acest sens, ne concentrăm pe a da voce fiecărui copil, de a fi cursanți activi și a dezvolta trăsături puternice de caracter, care să le permită să reușească, să prospere și să contribuie pozitiv pe tot parcursul vieții.

Scopurile noastre sunt să le permitem copiilor:

  • Să-și recunoască propria valoare;
  • Să construiască relații bune și să lucreze bine cu ceilalți, să formeze o echipă;
  • Să dezvolte relații pozitive și respect pentru ceilalți;
  • Să înțeleagă diversitatea și diferențele;
  • Să cunoască și să înțeleagă ceea ce constituie un stil de viață sănătos;
  • Dezvoltarea conștientizării siguranței;
  • Să-și dezvolte încrederea și stima de sine și să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la alegerile personale și sociale.

În calitate de părinți, educatori și îngrijitori ai copiilor, este important să permitem și să încurajăm obținerea bunăstării de către copiii noștri, încă de la o vârstă fragedă.

Fiind modele bune pentru copiii noștri și ajutându-i să dezvolte moduri de gândire și de comportament pozitive, putem contribui la îmbunătățirea bunăstării copiilor noștri și, totodată, putem să îi învățăm abilități pe tot parcursul vieții, pentru a menține starea de bine.