Copiii urmează ciclul firesc. Creșă, grădiniță, școală. Întâlnesc oameni, educatori, profesori, care le pot schimba viața grație bunăvoinței, energiei, stării de bine. Educatorii buni sunt educatorii care caută mereu idei și soluții. Activități și metode prin care copiii să poată străluci, să se poată dezvolta.

Un educator cu zâmbetul mereu pe buze împrăștie energie bună în jur. Un educator senin, care nu și-a pierdut entuziasmul și dragostea față de copii și de carte, continuă să învețe mereu. Care mizează pe toate resursele pentru a-și mobiliza elevii. Un profesor bun poate fi caracterizat de  Adrian Stanciu, lector și decan la Maasticht School of Management Romania, să ia educația pe persoană fizică. Adică să nu aștepte cursuri de formare puse la dispoziție de angajator, ci să-și dorească perfecționarea continuă și să învețe cu orice oportunitate ivită.

 A învăța și a trăi sunt sinonime

Actul învățării nu se limitează la cei 8, 10, 12 sau 18 ani de școală tradițională. Mai ales în zilele noastre, când tehnologia, știința evoluează atât de repede, când societatea și relațiile interumane sunt într-o dinamică uluitoare. Pe lângă educația formală, atât de necesară, o persoană poate acumula cunoștințe prin cursurile pe care le urmează, fie prin acelea puse la dispoziție de angajator, fie prin acelea la care se duce pentru că își dorește, pentru că le consideră utile, prin lecturile pe care le face, prin filmele și piesele de teatru pe care le vede, prin călătoriile întreprinse, dar învață pur și simplu și de la semeni: din spusele lor, din experiența lor. Practic, nu există moment sau  pas al vieții din care să nu existe ceva de învățat.

Fiecare copil e unic

Cu atât mai mult pentru un cadru didactic, în speță pentru un educator, învățarea continuă este o cerință obligatorie. Chiar dacă ține aceeași lecție a treia, a patra sau a zecea oară, orice cadru didactic care se respectă și îi respectă pe beneficiarii actului educațional se pregătește de fiecare dată. Pentru că de fiecare dată este altfel, lecția se adaptează în funcție de specificul grupei și al fiecărui copil. Iar pentru aceasta, educatorul trebuie să fie pregătit în permanență, să învețe mereu.

62203350_1062400657278999_275651842870870016_o

De-a lungul timpului, studiile au arătat că elevii dotați intelectual și elevii de vârstă mare (clasa a XI-a și a XII-a) apreciază în primul rând competența științifică a profesorului, în timp ce elevii de vârstă mică și cei cu cerințe educaționale speciale preferă competența relațională a profesorului. Altfel spus, ca educator este necesar nu numai să ai un bagaj consistent de cunoștințe, ci să treci și pragul către copil, să fii acceptat de către acesta. Să poți vorbi pe înțelesul vârstei și pe înțelesul fiecăruia dintre ei. Iar în acest sens este necesară o bună și continuă pregătire psiho-pedagogică: să știi să te apropii de copil, să știi să-l faci să se deschidă, să-și dorească să învețe, să creadă că poate să învețe, să evolueze.

FB_IMG_1610291568865

În plus, este nevoie de o cultură generală solidă, astfel încât educatorul să-i poată pune copilului lumea la picioare, și de un suflet frumos, bine mobilat, care să-i creeze celui mic o stare de bine, de siguranță, propice învățării. Nu este de neglijat faptul că educatorul, indiferent câte studii și câtă experiență ar avea, învață și de la propriii elevi. Mult. Cu condiția să fie deschis.

Educația permanentă ține, înainte de orice, de o atitudine pozitivă în ceea ce privește învățarea. Cei care se perfecționează toată viața o fac printr-un act deliberat și voluntar, nu printr-unul impus, care nu ar avea niciun fel de rezultate.

Educația continuă schimbă lumea

Pe lângă faptul că educația permanentă crește performanța profesională, ea aduce și alte avantaje:

– crește încrederea și stima de sine a persoanei în cauză;

– sporește reziliența și adaptibilitatea la schimbare;

– crește gradul de satisfacție în viața profesională și personală;

– supune la provocări credințele și convingerile persoanei respective;

– dă o stare de bine.

Altfel spus, educația și viața merg braț la braț, sunt inseparabile. Iar dacă își dorește cineva o viață mai bună din punct de vedere profesional, financiar, personal, al relațiilor interumane, calea este educația. Pentru că totul pe lumea asta se învață, de la cele mai banale, până la cele mai complexe acțiuni, sentimente, probleme.