Dacă copilul tău va începe să meargă la creșă în această toamnă, este posibil ca în această perioadă să te confrunți cu un amalgam de emoții. Probabil ești încântat de toată distracția de care cel mic va avea parte, de noii prieteni și de activitățile fascinante la care va participa. În același timp, te poți simți puțin întristat știind că cel mic urmează să se aventureze într-o nouă lume, în care nu va mai fi permanent alături de tine. Faptul că nu știi cum va reacționa la această tranziție și cum se va adapta poate, de asemenea, să te îngrijoreze. Aceste emoții sunt normale. Copilul tău începe o nouă etapă. Pentru a te ajuta să îi asiguri copilului un proces cât mai lin și natural, am pregătit pentru tine cele mai importante sfaturi din partea educatorilor Acorns despre cum pregătim copilul pentru creșă.

Poți face multe lucruri în săptămânile anterioare pentru a-l pregăti pe cel mic pentru ziua cea mare. Încearcă, însă, să menții doar esențialul. Prea mult efort poate transforma încântarea pe care o dorești din partea copilului în epuizare. Iată câteva idei pentru a menține accentul pe entuziasm și dezvoltare.

Timp petrecut departe de părinți

Copilul tău se va acomoda mult mai ușor cu prezența îngrijitorilor și educatorilor de la creșă dacă va fi obișnuit cu prezența altor persoane. Începe prin a-l lăsa, pentru perioade scurte, în grija altor persoane, precum bunici, rude sau prieteni, în timp ce te afli în apropiere. Ulterior, crește treptat timpul pe care îl petrece departe de părinți până când va fi fericit să rămână o dimineață întreagă sau o după-amiază fără voi.

Acorns Nursery

Îmbunătățește-i încrederea socială

Socializarea cu alți copii este o abilitate care se învăță treptat, iar unora dintre copii le va fi mai ușor decât altora. Pentru a-l obișnui cu prezența altor copii, petreceți timp la locul de joacă sau în parc. Nu îl forța, însă, pe cel mic să se joace cu alți copii dacă nu își dorește acest lucru. Până la vârsta de trei ani, de obicei, copiii se joacă unul lângă altul, mai degrabă decât împreună.

Acorns Nursery

Vizitați împreună creșa

Vizitează împreună cu copilul creșa la care urmează să meargă și petreceți câteva minute alături de personal. De asemenea, joacă-te la locul de joacă al creșei de câteva ori înainte ca cel mic să înceapă programul. Aceste vizite cresc confortul și încrederea copilului în acest nou cadru și, cu cât este mai familiar cu noul său mediu, cu atât mai fericit se va simți când își va lua rămas bun de la tine.

Citește-i cărți despre experiența de la creșă

Există multe cărți despre începerea creșei și povești care îl ajută pe copil să descopere ce urmează să se întâmple. Citește-i celui mic aceste povești și explică-i ce ar putea simți personajele, apoi ce ar putea simți el. Este important să îi validezi emoțiile deoarece, la o vârstă timpurie, copilul nu și le poate recunoaște sau exprima. Poate fi util să împărtășești un moment în care ai început ceva nou și cum te-ai simțit.

Acorns Nursery

Observă mesajele non-verbale

Chiar dacă până la vârsta de trei ani copilul poate vorbi, cei mai mulți nu sunt încă în măsură să explice pe deplin cum se simt sau ce îi îngrijorează. Astfel că este important să observi mesajele non-verbale pe care le transmite. Printre reacțiile pe care le-ai putea observa se numără izolarea, tristețea sau chiar agresivitatea. O altă reacție obișnuită, este să îți ceară să îl îmbraci sau să îl hrănești. Deși obișnuia să facă aceste lucruri singur, el poate avea nevoie de mai mult sprijin și răbdare din partea ta, în timp ce face această tranziție. Nu uita că se confruntă, și reușește, o schimbare mare în viața lui.

Păstrează-ți calmul

Indiferent de modul în care copilul reacționează, este important să rămâi calm. Copiii sunt foarte receptivi la reacțiile părinților, așa că sunt susceptibili a prelua emoțiile și anxietatea. În calitate de părinte, ești persoana la care copilul caută validare că se află într-un loc sigur. Rămânând calm îi vei demonstra că totul va fi bine. De asemenea, vorbindu-i despre creșă într-un mod pozitiv, îl vei ajuta pe copilul tău să vadă că a merge la creșă este o aventură pe care să o aștepți cu nerăbdare, nu o experiență negativă de care să te temi.

În prima zi la creșă:

• Așa cum am menționat anterior, păstrează-ți calmul și optimismul pentru a-i oferi copilului încredere;
• Explică-i copilului când te vei întoarce și respectă această promisiune. De exemplu, îi poți spune ”Mami se va întoarce după masa de prânz”. Acest lucru îi va asigura un sentiment de siguranță;
• Nu pleca fără să îl anunți pe cel mic. Pentru ca despărțirea să fie cât mai ușoară, puteți stabili o formă personală de despărțire. De exemplu, o strofă dintr-un cântecel sau un pupic în palmă pe care să îl păstreze până când vii să îl iei;
• Permite-i copilului să ia cu el un obiect drag de acasă. În acest fel se va simți mai protejat.

Poate fi greu de prezis cum va reacționa fiecare copil la începutul noii aventuri numită creșă. În timp ce unii copii se integrează extrem de rapid, alții pot avea nevoie de un proces de acomodare mai atent. Ce trebuie să reții este că, indiferent de cum reacționează la început copilul tău, va veni un moment în care îi va plăcea noua rutină, noii prieteni și activitățile adaptate vârstei și nevoilor sale, de care are parte la creșă.