În copilăria timpurie, curiozitatea este parte componentă din procesul de dezvoltare al unui copil, cu rol esențial în evoluția socială, cognitivă și emoțională. Curiozitatea este cea care determină dorința de explorare și învățare încă din primele luni de viață. Stimulând curiozitatea, îl ajuți să capete încredere, să dezvolte o imaginație fără limite și îi asiguri fundația pentru aptitudinile necesare în viața de adult. De aceea, adulții din jurul unui copil, atât acasă, cât și la creșă și grădiniță, trebuie să îi faciliteze un mediu sigur și presărat cu oportunități de explorare care stimulează curiozitatea copilului. Descoperă care sunt activitățile prin care poți stimula curiozitatea copilului.

Curiozitatea se dezvoltă, în primul rând, acasă

Există trei moduri prin care părinții constrâng explorarea entuziastă a copilului: frica, dezaprobarea și absența.
Copiii mici aleargă, se prind de obiectele din jur, trag, vor să descopere texturi, sunt tentați să guste din toate obiectele, sunt surprinși de gustul acru al unei lămâi sau de dulceața mierii, de o lumină în întuneric sau de răceala zăpezii. Părinții trebuie să observe acțiunile copilului, în primul rând, pentru a-i asigura un mediu sigur, lipsit de pericole, dar fără a-i inhiba căutarea. În al doilea rând, observarea are rolul de a te ajuta să descoperi ce îl atrage, care sunt curiozitățile pe care copilul le are, astfel încât să cauți și să îi oferi oportunități adaptate intereselor lui.
Dacă participi activ la acțiunile de explorare ale copilului tău, încercând să adopți perspectiva lui, îi transmiți nu doar încredere, ci și entuziasmul descoperirii. În plus, în copilăria timpurie, sărbătorirea fiecărei reușite are un impact imens asupra dezvoltării copilului. Este foarte important să recunoști și să sărbătorești realizările lui deoarece acest lucru îl ajută să dezvolte respectul de sine și să capete încredere.
Apoi, pe măsură ce crește, curiozitatea este din ce în ce mai mare și apar întrebările în fața cărora trebuie să îți arăți răbdarea și dorința de a explica pe înțelesul lui. Amintește-ți că cel mai important pentru copilul tău este să fii prezent, să îl asculți și să îi răspunzi.

Activități prin care poți stimula curiozitatea copiilor acasă

• Întrebările sunt clasice pentru un copil de 3 ani, fiind vârsta la care își dorește răspunsuri. Pentru a spori curiozitatea, răspunde simplu și sincer și adaugă o nouă întrebare. Acest schimb sporește gândirea creativă și găsirea de soluții. Nu uita că, de multe ori, copiii doresc doar să se întrebe ”cu voce tare” și să creeze răspunsuri pentru ei înșiși.

• Preșcolarilor le este, uneori, dificil să descopere ce este real și ce nu. De aceea, sunt atrași de obiectele și fenomenele care par aproape magice, precum gelatina, care arată ca un corp solid, dar reacționează ca un lichid atunci când este manipulată. Printre oportunitățile de explorare pe care le poți asigura se numără jocurile senzoriale unde copilul descoperă texturi noi.

• Jocul nestructurat este o altă modalitate prin care, la o vârstă timpurie, copiii sunt încurajați să își urmeze dorința de descoperire. Oferindu-i copilului timp liber pentru a se juca, îi permiți să-și exerseze curiozitatea și imaginația. Copilul trebuie să aibă șansa de a se juca atât singur, cât și alături de alți copii, iar adulții nu trebuie să intervină decât dacă este absolut nevoie.

Cum stimulăm curiozitatea copiilor la creșă și grădiniță

Educatorii și personalul din creșe și grădinițe trebuie să îi ajute pe copii să își păstreze curiozitatea naturală, să devină persistenți în căutările lor și dornici să descopere cât mai multe noțiuni.

”Este important să oferi un mediu sigur și atractiv pentru fiecare copil în parte, pentru fiecare temperament și stil de explorare. În timp ce unii copii pot fi interesați să exploreze lumea vizibilă (natură, animalele sau oamenii), alții pot fi atrași de lumea non-fizică, curiozitățile lor fiind din sfera lucrurilor pe care nu le pot atinge și simți” – Valentina Secară, fondatoarea Conferinței de Educație Timpurie și a altor proiecte de formare a adulților în spiritul educației moderne.

În primul caz, oferă-le copiilor oportunități de petrecere a timpului în natură, de a căuta în voie răspunsuri care să le satisfacă curiozitatea. În cel de-al doilea caz, oferirea de răspunsuri pe înțelesul lor este cea mai bună strategie.

Ce este important este să exprimi aceeași bucurie pe care o au copiii când descoperă un răspuns nou. Împărtășește același entuziasm și ascultă experiențele pe care vor să ți le comunice. Aceasta este o parte importantă a ciclului de învățare și are rolul de a le oferi încredere și de a-i încuraja să continue să fie curioși. În același timp, nu insista dacă un copil nu își dorește să participe la o activitate sau să povestească despre aceasta.

Activități prin care poți stimula curiozitatea copiilor la grădiniță

• Un copil mic este condus de curiozitatea de a afla totul despre lume, de a căuta și găsi răspunsuri. Vânătoarea de comori este un joc care determină dorința de explorare a copiilor. De asemenea, poți organiza mici excursii în care copiii pot descoperi medii noi și face observații. O vizită la muzeu poate fi o experiență fascinantă.

• Copiii de trei ani sunt entuziasmați de un eveniment care îi ia prin surprindere, de aceea, este important să găsești modalități constante de a le păstra și extinde curiozitatea. De exemplu, umple un recipient cu capace colorate de diferite mărimi și texturi și las-o într-un loc în care copiii să o poată găsi. Cu siguranță, vor fi fascinați de această descoperire și, dornici să investigheze, vor începe să le sorteze, să găsească similitudini și modalități alternative în care pot fi utilizate. Copiii se vor simți încrezători că își pot transforma descoperirea în orice vor.

• Copiii sunt fascinați de experimente. Inspirați interesul pentru logică și matematică, de exemplu, prin experimente simple precum plutirea și scufundarea.