Într-o societate în care tehnologia este folosită atât acasă, cât și la locul de muncă, găsirea unei modalități echilibrate de a le oferi celor mici oportunități de a o explora și de a promova abilitățile digitale este esențială. Când tehnologia este implicată controlat în mediul educațional și folosită în moduri specifice și concentrate, poate susține și atinge obiectivele setate în educația timpurie și învățarea preșcolară. În prezent, întrebarea nu mai este dacă ar trebui să introducem tehnologia în educația timpurie a copilului, ci când și cum să o facem pentru a îmbunătăți cu adevărat experiența de învățare.

Lumea se mișcă rapid și tehnologia evoluează constant, iar preșcolarii de astăzi sunt nativi digitali. Trebuie să recunoaștem schimbările și să răspundem cerințelor prezentului, precum și nevoilor viitoare ale copiilor, astfel încât să fie pregătiți pentru succes. Cu siguranță, mediul în care crește un copil astăzi este diferit de cel pe care l-au experimentat părinții, iar tehnologia este o modalitate excelentă de a completa procesul educațional al copilului. Implementarea tehnologiei în tandem cu activități tradiționale precum jocul în aer liber și învățarea tactilă, cum ar fi blocurile de lemn și coșurile senzoriale, permite copiilor mai multe oportunități de a se implica, comunica și explora.
În cadrul centrului de training First 7, organizăm constant ateliere senzoriale pentru bebeluși. Temele sunt variate, iar obiectivele specifice. De exemplu, ateliere precum Atelierul muzical includ și componenta tehnologică: microfoane, înregistrări digitale, CD playere.

Învățarea are loc atunci când copilul este angajat în procesul educațional

Navigăm în era digitală și căutăm căi sănătoase pentru copiii mici, însă preșcolarii de astăzi sunt nativi digitali. Au fost crescuți înconjurați de tehnologie și sunt familiarizați cu aceasta încă de la o vârstă fragedă. Noile medii digitale au transformat crearea de conținut educativ pentru copii, care acum pot urmări un leu într-un habitat efectiv, mai degrabă decât să citească despre el sau să vadă o imagine statică, pot interacționa cu numerele pe ecran, pot desena și pot auzi diferite sunete.
În grădinițele Acorns, credem în puterea tehnologiei de a provoca și motiva copiii, de a-și extinde percepția asupra lumii. De aceea, tehnologia este parte componentă a procesului de învățare. Bineînțeles, în acord cu obiectivele educaționale. Jucăriile programabile, precum „Bee-bots”, „Roamers” sau „Pixies” sunt potrivite pentru copii de la aproximativ trei ani. În grădiniță, le atașăm markere pentru a crea diferite forme și desene în timp ce se deplasează.

Tehnologia îmbunătățește abilitățile de interacțiune socială

Accesul la tehnologia nu trebuie nici să dăuneze, nici să interfereze cu dezvoltarea socială a copilului. În schimb, tehnologia folosită în educația timpurie ar trebui să sprijine mediile de învățare colaborativă și, prin urmare, să îmbogățească interacțiunile dintre copii. Un avantaj esențial al utilizării tehnologiei în educația timpurie a copilului este că, atunci când este folosită în mod corect, ajută la îmbunătățirea abilităților de interacțiune socială. Tehnologia poate fi utilizată în colaborare cu alte persoane, iar acest lucru le oferă posibilitatea copiilor de a împărtăși idei. Prin urmare, educatorii pot încorpora soluții interactive, special concepute pentru mediul educațional. Un exemplu în acest sens îl reprezintă walkie-talkies. Le explicăm copiilor cum să le folosească, ce butoane să apese pentru a vorbi și cum să asculte, familiarizându-i și cu rolurile de emițător și receptor.

Tehnologia dezvoltă abilitățile de învățare ale copilului

Utilizarea tehnologiei potrivite poate spori abilitățile cognitive și sociale ale copiilor mici. De exemplu, ocazional, puteți folosi un proiector. Copiii mici adoră jocurile și activitățile antrenante și sunt atrași, în special, de culorile vii și de caracteristicile de animație.
Acest lucru le îmbunătățește gândirea și îi ajută să dezvolte abilități precum spiritul de observație. Videoclipurile animate îi fac pe cei mici să se implice mai ușor, învățarea devenind facilă, inconștientă. Utilizarea tehnologiei în educația timpurie face ca învățarea să fie un proces distractiv și plăcut. Pentru ca tehnologia să aibă valoare în educația timpurie, ea trebuie să ofere perspective copiilor pentru a dobândi abilitățile necesare pentru școală. Viziunea noastră este de a folosi resurse și instrumente pe care copilul să le poate manevra cu un anumit nivel de independență, resurse introduse în contexte naturale de învățare – zone de joacă, gătit, explorare – cu scopul de a consolida și stimula experiența, nu de a învăța doar aptitudini de manevrare sau operare.

În general, părinții sunt preocupați de numărul de minute pe care cei mici le petrec în fața unui ecran digital, însă, la fel de important, este să analizăm conținutul și contextul în care folosesc tehnologia. Utilizarea eficientă a tehnologiei în educație a schimbat procesul educațional și a creat mai multe oportunități pentru educatori și profesori.

În cadrul Conferinței de Educație Timpurie, desfășurată în perioada 6-8 noiembrie, la București, șase specialiști în educație timpurie au abordat tema Tehnologie și dezvoltarea inteligenței matematice. Martin Bailey, specialist în folosirea tehnologiei în educația timpurie și primară, a împărtășit o serie de exemple de jucării educaționale și aplicații prin care copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 10 ani pot învăța ușor concepte legate de tehnologia informațiilor și a comunicațiilor. Printre acestea se numără Helicopter rescue, Block a doodle doo, Path puzzle, Oscar’s pizza sau Code a pillar. Folosirea lor dezvoltă abilitățile copiilor de codare timpurie, abilitățile de raționament logic și de gândire computațională.
Când ne referim la bebeluși, jucăriile vor include tot ceea ce permite acțiunea copilului, intenționat sau întâmplător, pentru a obține un răspuns.

Conferința de Educație Timpurie este o inițiativă a Fundației Acorns, prin FIRST7, Centrul de training pentru părinți și educatori, al cărei scop este de a oferi personalului din educație soluții practice de predare, adaptate nevoilor copilului mileniului 3. Conferința de Educație Timpurie aduce anual în România experți internaționali în educație timpurie ce prezintă concepte noi și abordează subiecte esențiale pentru alinierea sistemului de învățământ preșcolar din România la cele mai performante modele internaționale.