Educația timpurie joacă un rol important în pregătirea copiilor noștri pentru viața de adult. Iar pentru a cunoaște succesul într-un mediu atât de complex, părinții și educatorii trebuie să acorde atenție deosebită dezvoltării tuturor tipurilor de inteligență, atât cea intelectuală, cât și cea emoțională sau creativă.
Parte a inteligenței creative, inteligența vizuală poate fi stimulată devenind o caracteristică dominantă a inteligenței unui copil. Inteligența vizuală poate sta chiar la baza un mecanism de învățare. O persoană cu inteligență vizuală își creează hărți mentale, se face remarcată prin spiritul creator și imaginația activă, are abilitatea de a organiza spații, iubește să creeze și să decoreze.
Valentina Secară, specialist în educație timpurie și fondatoarea centrului de formare pentru părinți și educatori FIRST 7 de spune cum îi punem ajuta pe copiii noștri să își îmbunătățească abilitățile spatial-vizuale prin activități simple și distractive.

Importanța stimulării vizuale pentru bebeluși

Simțul văzului este cel mai complex sistem senzorial din corpul uman, dar și cel mai puțin dezvoltat la naștere. Deși au structurile anatomice necesare vederii, bebelușii au nevoie de expunerea la stimuli vizuali pentru a învăța și a dezvolta proprietățile necesare pentru calibrarea completă a sistemului vizual.
Valentina Secară spune că inteligența vizuală începe odată cu stimularea vizuală a bebelușilor: ”Creierul bebelușilor care primesc o stimulare vizuală puternică prin culori și forme se dezvoltă mai rapid, pe când copiii privați de stimulare vizuală se pot confrunta cu dezavantaje în multe domenii de dezvoltare.”
În copilăria timpurie, sensibilitatea la stimuli vizuali este foarte bine dezvoltată. Acest lucru se datorează faptului că alte tipuri de inteligență, cum ar fi cea verbală, nu este încă utilizată pe deplin.
”Bebelușii au nevoie să își folosească întregul corp și simțurile prin explorarea lumii lor și a diferitelor materiale, atât în interior, cât și în natură, pe toate tipurile de vreme. Este extrem de important ca aceste experiențe să nu fie grăbite sau forțate de adulți. Prin natura lor, bebelușii sunt fascinați de culori și forme, iar sarcina părinților este să creeze experiențe captivante pentru aceștia”, spune Valentina Secară.

inteligenta vizuala_atelier senzorial First7

Jocuri pentru dezvoltarea inteligenței vizuale

Expunerea copiilor la stimuli vizuali adecvați fiecărei etape de dezvoltare este prima cale către dezvoltarea creativității, intelectului și inteligenței emoționale. În plus, crearea de oportunități de stimulare vizuală încurajează curiozitatea și interesul pentru explorarea lumii.
De la 6 și până la 26 de luni, jocurile senzoriale, cu obiecte și texture în diverse forme și culori sunt extrem de importante pentru dezvoltarea legăturilor neuronale. ”Mânuțele sunt instrumentele creierului. Bebelușul explorează cu mâinile forme, greutăți, distanțe, dimensiuni, mirosuri, culori, cu ajutorul cărora își formează imagini”, spune Valentina Secară.
Înainte de a vorbi, un bebeluș observă și atinge lumea. Pe baza acestor experiențe senzoriale, se formează imagini, apoi, ajutați de adulții din jur, apar cuvintele care definesc aceste imagini. De asemenea, de la vârsta de un an, jocurile simpliste de construcție sunt extrem de benefice. Folosiți blocuri și potriviți-le împreună cu copilul în forme și culori.

activitati gradinita Acorns_1
La 2-3 ani, puteți dezvolta inteligența vizuală a copilului rezolvând împreună puzzle-uri simple, care se pot complica odată ce copilul crește. Pe măsură ce devin familiarizați cu construcția și arată mai multă încredere în potrivirea pieselor, puteți spori complexitatea structurilor.
Copiii cu o inteligență vizuală dezvoltată au o capacitate excepțională de a gândi în imagini, de a crea și a construi bazându-se pe imaginația lor dezvoltată. Sunt viitori ingineri, arhitecți, strategi, cercetători sau artiști. Ca primii profesori ai copiilor, părinții pot introduce, sub formă de joc, elementele de bază ale gândirii spațiale.