Până la vârsta de 4 ani, creierul unui copil se dezvoltă mai mult decât ne-am fi putut imagina, ajungând la 80-90% din mărimea sa. Mai mult, între 0 şi 2 ani creierul îşi triplează dimensiunea, iar acest lucru se întâmplă în special datorită creşterii legăturilor neuronale. Această perioadă de ”explozie” intelectuală influențează semnificativ inteligența viitorului adult. Tocmai de aceea este important să punem preț pe educația noului membru al familiei încă de la naștere. Experții în educație timpurie susțin că inteligența unui copil este determinată de factori care intervin chiar înaintea nașterii.

La baza dezvoltării inteligenței (IQ) stă un amestec între codul genetic, influența mediului și experiențele pozitive/negative trăite de cel mic, atât înainte cât și după naștere, susține un studiu publicat în 2012 de Academia Americană de Pediatrie.

Profilul psihologic al copilului se conturează chiar din viața intrauterină. Acesta include abilitățile cognitive, predispozițiile emoționale, interesele și temperamentul.

Valentina Secară, specialist în educație timpurie și fondatoarea centrului de training pentru părinți și educatori FIRST7 ne vorbește despre cum pot stimula părinții dezvoltarea IQ-ului la bebeluși pentru a asigura o creștere armonioasă în plan mental și emoțional.

Dezvoltarea cognitivă începe înainte de naștere

Conform unei lucrări ample publicate în 2011 de Consiliul Științific Național pentru Dezvoltarea Copilului din SUA, creierul unui bebeluș încă nenăscut are o plasticitate foarte mare. Această caracteristică îl face deosebit de susceptibil la schimbările chimice și hormonale cărora le este expus. Astfel, o concentrație mare de hormoni ai stresului în organismul mamei, precum cortizonul, poate încetini sau chiar deregla procesul intens de construcție cerebrală.

Înainte de venirea pe lume a celui mic, părinții sunt încurajați să îi citească, să îi cânte și să îi vorbească.

”Încă din al treilea trimestru de sarcină, bebelușul poate auzi, iar expunerea timpurie la structura limbii vorbite și la ritmuri muzicale armonioase pregătesc terenul pentru achizițiile ulterioare: vorbitul, scrisul, cititul și număratul. Tot ce trebuie să facă o viitoare mămică este să îți găsească un loc relaxant, o poziție comodă, o carte preferată și să îi citească bebelușului din burtică. Acest ritual poate deveni momentul preferat de relaxare de peste zi, iar implicarea partenerului de viață poate conduce la crearea unei legături speciale în 3”, spune Valentina Secară.

IQ-ul și EQ-ul în primii ani de viață

De la concepție până aproape de preadolescență, copiii sunt înzestrați cu o capacitate de învățare formidabilă. Aceasta este perioada în care se formează legături neuronale esențiale, memoria și limbajul ating un nivel de funcționare foarte înalt și se conturează trăsăturile de personalitate ale adultului de mai târziu.

Un concept util pentru părinții care își doresc să stimuleze inteligența intelectuală și emoțională ale copilului este acela de “fereastră de oportunitate”. Mai exact, aceste “ferestre” denumesc perioade în care copilul poate învăța mai ușor diverse deprinderi, noțiuni și abilități.

”Sinapsele corespunzătoare rezolvării de probleme, de pildă, se formează în intervalul 1,6-4 ani, la fel ca și cele responsabile pentru controlul impulsurilor. Sinapsele pentru relațiile de tip cauză-efect se formează în perioada 0-1,6 ani, iar cele pentru limbaj între 0 și 2 ani”, precizează Valentina Secară.

Specialistul în educație timpurie îi sfătuiește pe adulți să faciliteze întâlnirea copilului cu informații și situații noi pe care el să le asimileze în mod temeinic. În cazul în care educația nu este suficient sincronizată cu aceste perioade fertile de învățare, achizițiile obținute riscă să nu își atingă întregul potențial.

Inteligența emoțională (EQ), care, conform Departamentului pentru Dezvoltarea Familiei și a Copilului de la Universitatea din Georgia, prezice 80% din succesul profesional, poate fi și ea stimulată în copilărie. O persoană cu o inteligență emoțională crescută tinde să își formeze un sistem de valori echilibrat și înregistrează scoruri mari la testele ce măsoară aspecte ale moralității.

Metode de stimulare a inteligenței intelectuale și emoționale la bebeluși

Atunci când vin pe lume, copiii cunosc și înțeleg informațiile din jurul lor pe cale senzorială și prin intermediul imitării adultului. Așadar, conform fondatoarei Conferinței de Educație Timpurie, dezvoltarea unei inteligențe intelectuale strălucite trebuie să includă toate simțurile celui mic:

  • expunerea copilului la imagini ce conțin contraste (modele alb-negru)
  • explorarea diverselor texturi cu palmele și tălpile (aleile senzoriale)
  • menținerea muzicii de fundal stimulatoare (precum Motzart)
  • înconjurarea copilului de culori calde, precum galben
  • Setarea unui model pozitiv (un zâmbet pe fața adultului va stârni un zâmbet și pe fața copilului)

Pentru a crește un copil inteligent din punct de vedere emoțional, părinții pot:

  • să îi zâmbească des celui mic
  • să numească emoțiile sale și pe ale copilului
  • să își exprime admirația sau recunoștința față de copil atunci când simt
  • să ofere empatie atunci când cel mic suferă (“Înțeleg că te doare“ în loc de “Nu e decât o zgârietură“ atunci când copilul se lovește)
  • să ofere bebelușului contactul fizic de care acesta are nevoie

Educația timpurie joacă un rol cheie în pregătirea pentru provocările vieții adulte. Arhitecții acesteia, părinții și educatorii, pot  începe dezvoltarea unor trăsături complexe precum inteligența de foarte devreme, folosind metode senzoriale la îndemână: jocuri de culori, mirosuri, sunete și texturi.