Educatori, părinți, bunici și prieteni, cu toții se pun de acord în legătură cu importanța succesului academic al copilului, chiar din anii de grădiniță. În goana după note cât mai mari și comparații favorabile, adulții tind să uite un aspect cel puțin la fel important al dezvoltării copilului: bunăstarea emoțională. Conform unui studiu publicat în Journal of Applied Developmental Psychology, dezvoltarea socio-emoțională a copiilor se traduce într-un nivel mare de încredere în sine, ce facilitează sedimentarea abilităților de relaționare, de rezolvare de probleme și de gestionare a propriilor emoții.

Alicia Blanco-Bayo, specialist în educație timpurie și cercetător, a susținut în cadrul celei de-a 5-a ediții a Conferinței de Educație Timpurie, organizată de First7 – Parents & Educators Coaching, o sesiune de training despre dezvoltarea inteligenței emoționale în primii ani de viață. Personalul din instituțiile românești de învățământ preșcolar și primar au putut afla informații cu privire la cele mai recente date în domeniul dezvoltării emoționale a copiilor, dar și strategii și activități cu impact major asupra actului educațional.

De ce este important să existe o conexiune emoțională între copii și educator?

„Creșterea socio-emoțională este cheia progresului în toate domeniile de învățare”, a spus Alicia Blanco-Bayo în cadrul evenimentului. “Experiențele sociale și tactile din primii ani de viață susțin dezvoltarea conexiunilor cerebrale“, explică cercetătoarea, citând un studiu efectuat în anii ’90.

Stabilirea unei conexiuni emoționale educator-copil, înseamnă asigurarea unui spațiu psihologic în care atât copilul, cât și educatorul se pot exprima liber. Este foarte important ca preșcolarii să vadă în educator un camarad de călătorie, nu o autoritate strictă. Disciplina, importantă și ea în educația timpurie, se va face pe baza respectului reciproc și nu pe baza sentimentului de teamă.

“Dacă nu există o conexiune emoțională între educator și copii, nimic nu se va întâmpla mai departe în termeni de progres. Sentimentul de apartenență este cel care îi încurajează pe copii să fie activi, să fie responsabili pentru acțiunile lor și să se exprime creativ”, le-a spus Alicia Blanco-Bayo dascălilor prezenți la Conferința de Educație Timpurie.

Observarea – o alternativă sănătoasă a sistemului bazat pe etichetare

Alicia Blanco-Bayo propune o modalitate diferită de raportare a adulților la progresul copiilor, al cărei scop este înțelegerea nevoilor și resurselor copiilor, fără a utiliza note, scoruri și etichete. Comparațiile și evaluările standard îngreunează formarea unei legături între copii și educator, având un impact nociv asupra întregului proces de învățare. Atunci când se simt judecați, copii devin anxioși și inhibați. Alicia Blanco-Bayo propune ca alternativă evaluarea prin observare, cu rol crucial în dezvoltarea inteligenței emoționale a copilului.

“Observarea este elementul central al bunelor practici în orice formă de educație timpurie“, a mai adăugat specialista.

Alicia Blanco-Bayo a oferit și un exemplu în acest sens “Cu toții știm acei copii care preferă să nu participe la activitățile de grup. Dincolo de dificultățile de socializare, acești copii demonstrează abilități fizice și cunoștințe excepționale în legătură cu subiectele care îi pasionează. Ei ar putea împărtăși aceste informații cu unul sau doi colegi, pentru a-și exersa abilitățile de comunicare și relaționare, în loc să fie îndrumați de la început spre activitățile sociale prestabilite. Iar educatorul ar trebui să fie acolo pentru a observa toate aceste semnale ”

Prin observarea structurată, educatorul ajunge să îl cunoască pe copil cu adevărat, să înțeleagă cum este el ca persoană, ce aduce unic în grupa de copii și ce poate îmbunătăți prin educație.