Empatia este cheia relațiilor sănătoase și durabile. Acestea, la rândul lor, contribuie la menținerea unei imagini pozitive de sine și stimulează sentimentul de împlinire al adultului de mai târziu. Vestea bună pentru părinții preșcolarilor este că empatia se poate dezvolta încă din primii ani la creșă sau grădiniță, pentru a-i asigura celui mic o viață socială armonioasă.

Iată de ce este importantă empatia și cum poate cel mic să devină mai atent la emoțiile celor din jur, acasă sau la grădiniță.

Ce este empatia și de ce este ea importantă?

Empatia este definită în linii mari ca abilitatea unei persoane de a recunoaște și de a simți emoțiile celorlalți, precum și abilitatea de a anticipa ce ar putea simți o persoană într-o situație sau alta. În termeni populari, reprezintă capacitatea de a te “pune în pielea celuilalt”.

De ce este empatia importantă pentru cei mici? Deoarece ea este motorul unor trăsături de personalitate necesare, precum altruismul, generozitatea și sociabilitatea. De asemenea, empatia este o componentă importantă în relațiile interpersonale pe care le legăm de-a lungul vieții – tindem să ne apropiem de persoane care empatizează cu noi, și, de asemenea, suntem înclinați în mod natural să arătăm empatie față de ceilalți.

Cum stimulăm empatia copiilor la grădiniță?

Activitățile cu animale sunt primele pe lista de recomandări ale specialiștilor în educație timpurie, atunci când vine vorba de stimularea empatiei la copii. Interacționând cu animale, cei mici învață cum să își asume responsabilitatea pentru o altă ființă vie și devin mai empatici și față de colegii  și prietenii lor.

Chiar dacă cei mici nu au un animal de companie, se pot bucura de beneficiile activităților cu animale la grădinițele cu profil britanic Acorns Nursery. Vizitele la grădina zoologică și atelierele cu animale dresate sunt organizate frecvent, cu scopul de a-i expune pe cei mici unor stimuli cât mai diverși și de a-i ajuta să se adapteze sustenabil la aceștia.

Cum stimulăm empatia copiilor acasă?

Fii empatic în preajma celui mic. La vârsta preșcolară, cei mici învață prin imitație. Astfel, comportamentul și atitudinile tale îi vor influența comportamentul într-o foarte mare măsură. Spre exemplu, atunci când sunteți împreună la restaurant și primești comanda greșită, încearcă să rezolvi confuzia cu calm și înțelegere față de personalul restaurantului. Cel mic va învăța să fie și el atent la emoțiile celor din jur, indiferent de situație.

Ajută-l să recunoască emoțiile celorlalți. De fiecare dată când vedeți împreună un film sau citiți despre situațiile anumitor persoane, începe o scurtă discuție legată de ce ar putea simți personajul respectiv. Încurajează-l să numească emoțiile respective și să le descrie succint.

Ajută-l să descopere ce are în comun cu ceilalți. Copiii empatici devin adulți toleranți. Încearcă să îl aduci pe cel mic în contact cu alți copiii din culturi diferite și scoate în evidență asemănările dintre ei, lăsțnd de-o parte deosebirile. Întreabă-l întotdeauna ce lucruri are în comun cu ceilalți copiii de vârsta lui și nu numai.

Folosește-te de expresiile faciale pentru a-l familiariza cu emoțiile. Un studiu publicat în Behavioral and Cognitive Neuroscience Reviews arată că simpla imitare a expresiei faciale corespondente unei emoții activează în creier zonele responsabile pentru procesarea acelei emoții. Astfel, empatia poate fi exersată mărind repertoriul de expesii fizice atribuite diferitelor emoții.  Numește câte o emoție și roagă-l pe cel mic să adopte expresia pe care o consideră potrivită și roagă-l să îți dea exemplu de situații în care emoția respectivă ar putea apărea.