Totul se schimbă în viața noastră odată cu apariția copiilor. Chiar și concediile. Devin mai colorate, mai vesele și mai active. Copiii au puterea de a ne umple de energie și bună dispoziție, iar o oră de joacă benefică pentru copii este un adevărat panaceu și pentru părinți.

Cum poate fi joaca benefică pentru copii?! Specialiștii în educație timpurie ne asigură că, cel puțin în primii ani de viață, jocul este modul prin care aceștia asimilează informații și se dezvoltă. Chiar și o oră pe zi de joc ghidat, interactiv și bine structurat va avea un impact garantat asupra devenirii sale ulterioare!

Vara ne jucăm cel mai frumos

Profită de timpul liber din timpul verii pentru a crea experiențe însemnate pentru cel mic, care îl vor ajuta să relaționeze mai bine, să gândească strategic și creativ sau să își exerseze dexteritatea.

Alexandra Dascăl, manager educațional al grădiniței cu profil britanic Acorns Nursery Aviației ne-a explicat de ce nu trebuie să privim vacanța ca o pauză de la învățare și cum activitățile distractive ale copiilor pot căpăta și caracter educațional datorită implicării părinților.

”Este greșită percepția conform căreia jocul este o pierdere de timp și o distragere a copilului de la lucrurile importante pentru educația sa. Cel puțin în primii ani de viață, jocul este principalul mijloc prin care aceștia își pot dezvolta abilitățile cognitive și motorii. De aceea este datoria noastră, a adulților din universul lor, să ne asigurăm că îi angajăm în activități utile și, în același timp, distractive”, explică Alexandra Dascăl.

Orice activitate se poate transforma într-un mod plăcut de aprofundare a unor lecții . Iată câteva exemple de activități distractive și educative propuse managerul educațional al grădiniței Acorns:

Vacanța la mare:

  1. Adunați împreună scoici de pe plajă, discutând, în timpul activității, despre formele, culorile și dimensiunile lor.
  2. Construiți castele de nisip arătându-ți implicarea și aprecierea pentru formele pe care le realizează. Este un pas înainte către câștigarea încrederii de sine.
  3. Lansați un zmeu colorat
  4. Jucați Frisbee. Este o modalitate distactivă de a face mișcare pe plajă și de a exersa dexteritatea copilului.

Vacanța la munte:

  1. Adunați crenguțe și construiți un adăpost pentru jucăria preferată. Numărați-le împreună.
  2. Adunați flori de pe pajiștile montane pentru a le pune la presat. Discutați despre culori, forme, miresme.
  3. Faceți drumeții în pădure. Povestiți despre cum iau naștere elemente întâlnire în natură, cu ce se hrănesc animalele, cum cresc copacii. Ajută-l să cunoască natura pentru a o iubi.
  4. Implică-l în ridicarea cortului. Parcurgeți împreună pașii, cu răbdare și bună dispoziție.
  5. Plimbați-vă cu bicicleta. Ca și atașamentul pentru animale, dragostea pentru sport se exersează din copilărie. Iar un copil sportiv va fi adultul activ și sănătos.