Tehnicile de relaxare și meditație, cunoscute mai degrabă în rândul adulților, au fost introduse recent și în rândul copiilor, prin diferite programe educative care îi ajută să-și dezvolte concentrarea și conștiința de sine.

Mindfulness este un concept vechi de secole, înrădăcinat în meditație. Acesta a fost introdus pe scară largă la sfârșitul anilor 1970 de Jon Kabat-Zinn, un medic american care a dezvoltat cursuri de mindfulness pentru pacienții care se confruntă cu tot felul de afecțiuni fizice și mentale și a devenit din ce în ce mai popular în ultimii 20 de ani.

În România, conceptul de mindfulness în educația timpurie a fost introdus prin intermediul curriculei grădinițelor și școlilor private. Printre cei care s-au aliniat tendințelor, Acorns Nursery propune o selecție actuală și perfecționată permanent, de exerciții de mindfulness precum:

  • Grădina Zen – un joc de relaxare cu grebla în nisip, de proveniență japoneză
  • Yoga pentru copii – exerciții ușoare de yoga care se practică în aer liber
  • Ascultarea sunetelor produse de anumite obiecte care ajută la îmbunătățirea puterii de concentrare
  • Exerciții de respirație și observare a mișcărilor corpului recomandate pentru relaxare și energie pozitivă.

Studiile au arătat că exercițiile de mindfulness pot ajuta copiii împotriva efectelor stresului, anxietății, depresiei, bolii și durerii, ușurării simptomelor autismului și ADHD, îmbunătățirii performanțelor și relațiilor sociale, precum și extinderea capacității de a experimenta emoții pozitive. Practica mindfulness se manifestă în mod natural la copii și bebeluși. Ei pot mirosi florile și se pot uita la gărgărițe fără a fi distrași de alte gânduri. Pe măsură ce îmbătrânim și activitatea creierului crește, devine din ce în ce mai dificil să rămanem ancorați în momentul prezent.

Mindfulness este de fapt despre conștientizare. Este vorba despre a fi conștienți de gândurile noastre, de ceea ce ne înconjoară, de emoțiile pe care le avem și de modul în care ne simțim fizic. Este o abilitate mentală puternică care ne poate ajuta să trecem printr-o situație stresantă sau să eliberăm anxietatea zilnică. Este un concept abstract, dar unul important.  Si există multe modalități de a învăța mintea prin joc, în special prin activități senzoriale,spune Raluca Cimpoiașu, coordonatorul grupei Rainbows de la Acorns Nursery.

Jocul senzorial poate fi orice implică simțul viziunii, mirosului, sunetului, gustului, atingerii și chiar emoțiilor interne și mișcărilor fizice. Exercițiile de predare bazate pe mindfulness oferă copiilor strategii pentru calmarea minții și oportunități pentru atenție și concentrare cu succes precum și un somn mult mai liniștit.

O practică regulată și conștientă va asigura consolidarea conexiunilor neuronale existente și consolidarea noilor conexiuni neuronale.