Părinţii îşi doresc copii care să cunoască succesul în cât mai multe domenii, iar copiii îşi doresc atât de mult să îi mulţumească pe părinţii, încât uneori ajung să facă lucruri care nu le plac, însă le e teamă să recunoască şi ajung să studieze domenii în care nu se regăsesc. Şi să fie, la un moment dat, nefericiţi.

Specialiştii în educaţie timpurie atrag atenţia asupra abordării greşite a unor părinţi care îşi înscriu copiii la o mulţime de cursuri, apoi le plătesc meditaţii, ocupându-le timpul care i-ar fi ajutat pe aceştia să se cunoască.

Împreună cu Alexandra Dascăl, Manager Educaţional al grădiniţei cu profil britanic Acorns Nursery, am alcătuit o listă de sfaturi pentru părinţii care vor să îşi susţină copilul încă din primii ani de viaţă  în luarea celor mai bune decizii pentru viitorul său:

1.       Încearcă să îi prezinţi cât mai multe opţiuni. “În grădiniţa, îi încurăjam pe copii sa exploreze activităţi cât mai variate – ştiinţă, matematică, scris, joc imaginar, expresivitate artistică. De exemplu, atunci când un copil arată un interes special faţă de muzică, folosim muzica pentru a intermedia şi alte activităţi (învăţăm numerele, literele etc)”, explică Alexandra Dascăl.

2.      Urmăreşte-l jucându-se. Vei afla indicii valoroase.

children painting

3.      Arată-i dragostea ta necondiţionată. Cercetările au relevat faptul că atunci când părinţii îşi arată susţinerea si dragostea pentru copii, aceştia se simt mai încrezători în propriile forţe şi în abilitatea de alege corect pentru viitorul lor. Iar aceşti copii chiar reuşesc să faca alegeri corecte, mai târziu în viaţă.

4.      Nu îi critica interesele, validează-le mai degrabă pe cele care ţi se par benefice.

5.      Nu insista şi nu îl presa. “Pasiunile şi interesele sunt diferite de la individ la individ şi evoluează în timp. Insistând ca cei mici să îşi găsească pasiunea le limitează acestora posibilitatea de a afla cu ce anume se conectează şi posibil să îi ţină departe de oportunităţile oferite de viaţă ”, spune managerul educaţional Acorns.

6.      Nu-i cenzura libertatea de exprimare, fii un confident pentru el.

children playing

7.      Pune-l în situaţia de a lua decizii încă de mic. De exemplu, îţi poţi întreba copilul de trei ani care sunt jucăriile pe care doreşte să le ia în parc, arătându-i toate opţiunile. Cu timpul, timpul va creşte şi importanţa deciziilor, iar el va ştii să analizeze opţiunile.

8.      Încurajează diversitatea culturală şi egalitatea între sexe. O persoană tolerantă şi prietenoasă se adaptează cu uşurinţă şi ştie să se facă plăcută.