Fiecare persoană are un temperament şi o abordare unică a lumii. Este o caracteristică înnăscută, astfel încât poţi descoperi de la primele interacţiuni cu cei din jur un copil introvertit sau extrovertit.

Personalitatea extrovertită se manifestă gălăgios, se împrieteneşte uşor cu copii sau adulţi, împarte jucăriile şi lucrurile care îi aparţin, pe când copilul introvertit este considerat timid, preferă să stea singur şi are nevoie de o perioadă de acomodare în medii noi. Este dependent de compania mamei la locul de joacă şi de multe ori începe să plângă dacă o persoană încearcă să se apropie prea mult şi prea brusc de el.

Copiii introvertiţi au nevoie de întelegere şi atenţie specială din partea părinţilor şi educatorilor până când învaţă şi reuşesc să ţină piept propriilor trăiri şi să se integreze social.

Pentru părinţii care întâmpină greutăţi în creşterea copilului introvertit am formulat 10 reguli de urmat, cu ajutorul Valentinei Secară, fondator al Grădiniţei cu profil britanic Acorns şi al fundaţiei First7- Teachers & Educators Coaching.

Green Fair

1.       Înţelege ce se întâmplă cu copilul tău

Conform cercetătorilor, creierul unui copil introvertit funcţionează diferit decât al colegului extrovertit. În cazul persoanelor extrovertite, stimulii trec prin zona unde are loc procesarea celor cinci simţuri, în timp ce, în cazul persoanelor introvertite, stimulii trec prin zone asociate cu memoria, planificarea şi rezolvarea problemelor. Desigur, aceasta informaţie nu te ajută să devi mai priceput în interacţiunea cu copilul tău introvertit. Dar te ajută să întelegi că nu este vinovat pentru temperamentul său.

2.       Învaţă care îi sunt calităţile şi apreciază-l pentru ele

Este adevărat, nu va fi liderul grupului, nici nu va bate recordul la numărul de prieteni. Însă va fi un prieten adevărat, iar persoanele care îl vor avea alături sunt norocoase. Copilul tău este o persoană de nădejde, care îşi va ţine întotdeauna promisiunile. Concentrează-te asupra tuturor calităţilor sale, probabil vei avea multe de învăţat de la el.

3.       Nu încerca să îl schimbi

Copiii nu au control asupra preferinţei lor comportamentale şi de aceea părinţii pot genera multă frustrare atunci când le cer acestora să se comporte într-un mod care vine în contradicţie cu temperamentul lor. Cu timpul, acest lucru poate afecta echilibrul emoţional al copiilor şi poate chiar să duca la dezvoltarea unui “sine fals” şi la foarte multe probleme psihologice mai tarziu.

4.       Pregăteşte-l pentru ce urmează să se întâmple

Poţi discuta de acasa cu copilul despre ceea ce va urma să se întâmple în prima zi la noua grădiniţă, pe cine va întâlni, ce s-ar putea întâmpla şi cum ar putea să iniţieze o conversaţie cu copiii.  Încearcă să ajungi înainte în clasă, fă-i cunostinţă cu învăţătoarea, arată-i clasa şi drumul către baie, jucăriile, etc.

5.       Ajută-l să se obişnuiască cu oameni noi

Introvertiţii se simt uneori copleşiti şi anxioşi între oameni noi. Nu te poţi aştepta ca un copil introvertit să interacţioneze imediat cu noii colegi de la grădiniţa sau de la locul de joacă. Dacă este posibil, încearcă să ajungi mai devreme pentru ca micuţul tău să se obişnuiască cu locul, să nutrească sentimentul ca acel loc îi aparţine înaintea celorlalţi.

6.       Acordă-i timpul şi spaţiul de care are nevoie

De altfel, nu este nimic greşit în a-l ţine câteva minute departe de “acţiune”, la o distanţă confortabilă, până când va simţi că e timpul să se apropie. Indiferent de experienţa nouă pentru care încerci să îl pregăteşti, ţine minte să îl iei uşor. Probabil va dori să se întoarcă în zona de confort, acasă. Respectă-i nevoile, dar nu îi oferi posibilitatea de a renunţa Când sunteţi acasă, oferă-i timpul lui de singurătate, chiar dacă lipsa lui din camera de zi îţi creează un sentiment ciudat uneori.

7.       Fii alături de el

Arată-i că eşti alături de el în fiecare încercare. În copilărie, fiecare mediu nou în care ajunge este o încercare. Susţine-l, chiar dacă uneori ţi se pare că eşti singura mamică de pe terenul de joacă. Atunci când nu îl mai poţi însoţi peste tot, continuă să vorbeşti cu el despre experienţele sale de zi cu zi.

Copiii introvertiţi au tendinţa de a nu verbaliza problemele. Fii prietenul lui cei mai bun pentru a-l determina să-ti spună eventualele probleme.

8.       Aminteşte-i că se poate retrage din mijlocul copiilor sau dintr-un joc dacă îl simţi copleşit şi obosit

Dacă pe extrovertiţi îi energizează şi inveseleşte socializarea, copiii introvertiţi se consumă în astfel de situaţii. Urmăreşte-l atent şi aminteşte-I ca poate lua o pauza până va învăţa singur să se retragă atunci când simte nevoia, după o perioadă de socializare.

9.       Pentru fiecare situaţie care îl coate din zona de confort pe copilul introvertit, arată-i aprecierea

Poţi folosi expresii precum: “Ieri, când te-am luat de la grădiniţă am observat că i-ai permis colegului tău să se joace cu jucăriile tale. Ştiu că nu ţi-a fost deloc uşor. Sunt foarte mandră de tine

10.   Ajută-l comunicând eficient

Există câteva tips-uri pe care le poţi aplica în conversaţiile de zi cu zi cu copilul tău introvertit:

  • Ascultă-l până când termină ce are de spus şi aşteaptă-l până răspunde la întrebările pe care i le pui. Copiii introvertiţi au nevoie de mai multă răbdare într-o conversaţie.
  • Acceptă-i şi respectă-i momentele de linişte
  • Aprobă-l sau exprimă-ţi dezacordul într-un mod diplomat, cald
  • Mai ales dacă eşti un părinte coleric, controlează-ţi reacţiile.

Persoanele introvertite, care reuşesc să îşi înfrângă din copilărie dorinţa de izolare şi ajung să se integreze şi să se simtă confortabil în mediile lor, sunt un real câştig pentru societate, sunt oameni valoroşi şi speciali, iar părinţii au un rol uriaş în formarea lor.

Articol publicat pe site-ul Blogdeparinti.info:  http://blogdeparinti.info/copil-introvertit/