In vremurile in care copiii sunt pasionati de realitatea virtuala din jocurile video, specialistii ne atentioneaza ca cititul are beneficii uriase, iar parintii pot face mai mult pentru micutii lor decat sa le adreseze indemnul de a citi. Valentina Secara, fondatoarea gradinitei Acorns Nursery si initiatoarea unui program de storytelling in gradinita pe care o conduce ii indeamna pe parinti si pedagogi sa le citeasca micutilor inca din primul an de viata.

read to your child

“Toti parintii isi doresc copii inteligenti, de aceea cauta gradinite si scoli de top si isi pun speranta ca acestea vor exploata la maxim potentialul lor. Insa exista si alte activitati pe care parintii si copiii le pot desfasura impreuna, cu avantaje remarcabile asupra micutilor. Petrece timp cu el in compania cartilor inca din primul an de viata. Citeste-i! “, spune Valentina Secara.

Iata principalele avantaje ale cititului, identificate de specialistii in educatie timpurie Acorns:

1.    Inca din primul an de viata, in prezenta cartilor poti crea momentul tau de intimitate cu copilul. Chiar daca acesta creste si isi schimba comportamentul de joaca, citititul poate ramane momentul vostru de acalmie si conectare spirituala de peste zi.

2.    Sporeste potentialul creierului. Conform studiilor, copiii carora li s-a citit inca din primul an de viata au un vocabular mai dezvoltat si abilitati matematice mai bune. “Exista o legatura directa intre volumul de cuvinte pe care un copil le aude in fiecare zi si aptitudinile sale de comunicare, de aceea este important ca micutii sa auda povesti atat la cresa sau gradinita, cat si acasa.”, explica Valentina Secara.

3.    Creste concentrarea, disciplina si memoria. Probabil iti va fi greu la inceput sa starnesti atentia unui copil de nici un an asupra unei carti. “Foloseste carti frumos colorate, cu 2-3 fraze pe pagina, imita personajele pe care le regasiti in carte, pune-i intrebari despre ele, adu-i aminte pe parcursul zilei despre acele personaje iar in scurt timp va acorda mare atentie momentului de citit. Iar cand o va face,va fi pentru totdeauna”, Valentina Secara.

4.    Copilul caruia i se citesc povesti va invata sa citeasca mai repede si mai corect. Citindu-i, il imprietenesti cu cartile, ii trezesti pasiunea de a citi la randul sau, folosind tonalitatea si ritmul potrivite.

5.    Creste potentialul academic. O logica mai buna, capacitatea de a se concentra asupra activitatilor scolare, un vocabular mai bogat si abilitati de comunicare remarcabile, carora li se adauga cultura generala acumulata cu ajutorul cartilor pe care atunci le va citi singur, toate acestea vor face din copilul tau un elev cu rezultate foarte bune.

reading - early education

In Romania, aproximativ 42% dintre elevii de 15 ani sunt analfabeţi funcţional, potrivit unui studiu al Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale din Cluj-Napoca. Acestia pot scrie sau citi, insa nu pot intelege textele asimilate. “Incurajarea cititului inca din primii ani de viata, explicarea de catre parinte a textului parcurs si initierea unei conversatii pe marginea lui, cat si adaptarea cartilor la varsta si interesele copilului ajuta la evitarea unor astfel de statistici”, incheie directoarea Acorns Nursery.

Acesta si alte subiecte importante pentru educatia copiilor nostri vor fi dezvoltate de catre expertii invitati la Conferinta de educatie timpurie din 17-19 mai.

Articol bublicat pe site-ul Tonica.ro: https://www.tonica.ro/citeste-i-copilului-5-beneficii-esentiale-de-care-parintii-trebuie-sa-tina-cont/