Articol publicat in http://www.zfcorporate.ro/

Pentru că există cerere, sectorul şcolilor private se va dezvolta în continuare, la fel şi cel al grădiniţelor; investiţiile, fie că vorbim de sectorul de stat sau cel privat, ar trebui să se facă în zona pregătirii personalului educaţional, consideră Valentina Secară, fondatoare şi general manager al grădiniţei private Acorns Nursery.

„Ţinând cont că natalitatea este în scădere şi că investiţia în personalul creşelor şi grădiniţelor de stat sau private este absentă sau prezentă într-o măsură extrem de redusă, calitatea educaţiei timpurii oferite în instituţiile de educaţie din România este într-un pericol foarte mare”, consideră Valentina Secară. După părerea să, acest aspect îi poate îndemna pe părinţi să adopte următoarele măsuri: de a rămâne acasă, eventual de a-şi dezvolta businessuri proprii şi de a-şi educa singuri copiii în aceşti ani de viaţă, fie să acceseze servicii puţine la număr, cu un grad de calitate ridicat şi costuri pe măsură.

„Fără o investiţie în creşe şi grădiniţe, (numărul acestora, calitatea pregătirii personalului şi numărul educatorilor) tinerii cu venituri medii sau reduse vor reanaliza decizia de a deveni părinţi”, consideră ea. În momentul de faţă, la nivel local se cunoaşte o creştere a numărului şcolilor private, iar grădiniţele private înfiinţate cu aproximativ 10 ani în urmă au început să îşi dezvolte şi acest segment.

În urmă cu 13 ani, din dorinţa de a-şi educa copilul „altfel”, în cadrul unei grădiniţe care să precede şcoală britanică, Valentina Secară a pus bazele Acorn Nursery, o grădiniţă cu predare în limba engleză, care „să trateze copilul că pe un individ, cu toate aspectele unicităţii sale”, conform spuselor sale. Aşa că, în 2004, a deschis prima grădiniţă, iar doi ani mai târziu a extins Acorns şi cu segmentul de creşă, „cu obiectivul de a oferi servicii de îngrijire şi educaţie pentru copiii cu vârstă între 1 şi 3 ani”, spune Valentina Secară.

Grădiniţa a devenit profitabilă în 2007, însă de atunci a sprijinit şi creşa, iar „provocările întâmpinate au fost reprezentate de caracteristicile ofertei, mai exact standardele propuse (1 educator la 4 copii pentru creşă şi 1 la 6 sau 1 la 8 pentru grădiniţă), atât din punct de vedere finaciar, cât şi al asigurării personalului”, mai spune aceasta.

În momentul de faţă Acorns are 70 de copii înscrişi în prima locaţie deschisă şi 15 copii în cea de-a doua, proaspăt lansată în septembrie. În fiecare an grădiniţă are un număr de aproximativ 25 de copii care merg la şcoală după ce finalizează cursurile Acorns şi un număr de aproximativ cinci copii care fie se mută în altă ţară, fie se retrag din varii motive. Anul educaţional următor debutează cu un număr de aproximativ 30-40 de copii nou înscrişi, care se adaugă numărului celor care continuă cu Acorns. Taxa per copil este între 2400 – 2800 lei/lună,  în funcţie de varianta de program aleasă şi de vârstă copilului. Conform spuselor fondatoarei, Acorns este o organizaţie non profit, iar anul trecut a înregistrat venituri de aproximativ de 500.000 euro.

Preluare: http://www.zfcorporate.ro/imm/pentru-un-sector-educational-de-calitate-cea-mai-mare-investitie-pentru-perioada-urmatoare-ar-trebui-sa-se-faca-in-zona-pregatirii-personalului-educational-valentina-secara-acorns-nursery-16033152