Ducem sau nu copilul la cresa? In timp ce inca exista conceptia conform careia in primii 3 ani de viata nevoile copilului se limiteaza la alimentatie, igiena si afectiunea neconditionata a familiei, educatia timpurie se dovedeste deosebit de importanta pentru dezvoltarea intelectuala (IQ), emotionala (EQ) si sociala a copiilor. Expertii in educatie timpurie si cercetarile lor au demonstrat ca exista abilitati si aptitudini care se pot forma chiar de la nastere.

De exemplu, “cititul si activitatile conexe, precum povestitul sau interpretarea unui rol din povestire in fata copilului sporesc potentialul creierului, capacitatea de a memora si disciplina; miscarea si jocul pe ritmul muzicii stimuleaza parti ale creierului care folosesc pentru citit, pentru rezolvarea problemelor matematice sau dezvoltarea emotionala. In plus, memoria, increderea in sine si creativitatea sunt potentate tot cu ajutorul muzicii.” Spune Valentina Secara, specialist in educatie timpurie si fondatoarea centrului de training pentru parinti si educatori FIRST7.

Asadar, ingrijirea in primii 3 ani de viata trebuie sa tina cont si de dezvoltarea psihosociala si cognitiva a copilului.

Ce inseamna IQ si EQ?

Coeficientul de inteligenta (IQ) este un termen folosit de psihologi si pedagogi pentru a denumi mai multe aspecte ale functionarii si performantei cognitive precum rezolvarea de probleme matematice, capacitatea de analiza si sinteza, realizarea legaturilor tip cauza-efect. stimularea precoce declanseaza structurile cognitive etc.

“Un scor IQ mare este asociat cu rezultate scolare foarte bune si cu abilitatea de a efectua operatii mentale complexe. Inteligenta este in mare parte mostenita genetic, insa are un potential enorm de dezvoltare si manifestare prin metode educationale sanatoase”, explica Valentina Secara. Un copil poate fi inteligent fara ca acea inteligenta specifica sa ii fie descoperita si valorizata in copilarie.

Sistemul educational romanesc, extrem de solicitant pentru copii, pune accent in special pe stimularea, dezvoltarea intelectuala a copilului, ignorand deseori celelalte tipuri de inteligenta.

Tocmai de aceea, este nevoie de educarea parintilor si a educatorilor cu privire la importanta dezvoltarii unor abilitati extrem de importante pentru noile generatii, cum ar fi inteligenta emotionala, asertivitatea, capacitatea de a lucra in echipa si de a se adapta cu usurinta unui mediu nou.

EQ este prescurtarea oficiala pentru coeficientul de inteligenta emotionala, un concept relativ nou in psihologie si deosebit de important. Inteligenta emotionala cuprinde aspecte ale vietii interioare si sociale precum managementul furiei, empatia, autocontrolul si constiinta de sine.

“Un nivel ridicat al EQ va ajuta copilul sa faca fata mai bine provocarilor din viata sa de zi cu zi, lucru care ii va conferi un simt al sigurantei si stimei de sine care isi vor spune cuvantul in parcursul sau profesional”, spune Valentina Secara.

Educatia timpurie imbunatateste capacitatile intelectuale ale copilului

Un studiu publicat in 2003 in Developmental Psychology a masurat nivelul IQ-ului la copii in varsta de 8 ani, nascuti prematur si provenind din medii similare. Copiii care au participat la activitatile din gradinita pentru 400 de zile sau mai mult la varsta de 2-3 ani au inregistrat scoruri semnificativ mai mari la testele de inteligenta, comparativ cu aceia care au luat mai rar la activitati educationale pentru prescolari.

Asadar, frecventarea unui centru de educatie timpurie stimuleaza dezvoltarea inteligentei intelectuale si ofera oportunitati de invatare bine structurate.

”Cred ca fundamentul il reprezinta o educatie timpurie de calitate, in acord cu nevoile copiilor si realiteatea ziellor noastre. Este important sa stim cum sa relationam cu cei mici din primii ani, ce informatii le oferim, cum facem acest lucru, cum le dezvoltam stima de sine, cum le hranim si pastram curiozitatea, cum dezvoltam concentrarea, ce metode si materiale dezvolta o gandire critica etc.

Astfel, putem sa avem asteptari pentru scoala de dupa (primara, gimnaziala, liceala, universitara), daca stim ca din punct de vedere al invatarii, al cunostintelor dobandite, al interesului pentru invatare si cunoastere am bifat ce era de bifat in educatia timpurie. Comportamente, atitudini nedezvoltate in etapa de educatie timpurie sunt dificil a fi conturate ulterior.”, spune Valentina Secară.

Cum stimuleaza educatia timpurie inteligenta emotionala?

Educatia timpurie de calitate pune accentul pe formarea si mentinerea unei interactiuni bazate pe respect si empatie, in care copilul isi poate exprima liber nevoile si opiniile, iar adultul are rolul de a-l insoti pe cel mic in procesul de dezvoltare.

“Avand experienta acceptarii si validarii propriilor emotii de catre un alt adult, educator sau parinte, copilul invata sa aiba incredere in el si in lumea din jur. Acest lucru ii confera siguranta de sine si optimism, dezvoltand, in acelasi timp si inteligenta emotionala. Un copil inteles va reusi sa ofere, la randul lui, intelegere celorlalti si va reusi sa interactioneze in mod optim cu lumea din jur si cu propriile emotii”, spune Valentina Secara despre importanta relatiei copil-educator.

Perioada prescolaritatii este plina de oportunitati de invatare pentru copii, iar educatia timpurie este o metoda excelenta pentru fructificarea acestora. Contactul cu lumea din afara spatiului familial il va stimula pe cel mic sa exploreze, ii va starni curiozitatea si il va incuraja sa gandeasca si sa actioneze independent, atat in copilarie, cat si mai tarziu, in viata adulta.