Educația preșcolară britanică a obținut o reputație mondială pentru calitate și este recunoscută și respectată în întreaga lume. Unul dintre avantajele modelului britanic este concentrarea pe dezvoltarea abilităților care îi ajută pe adulții de mai târziu să facă față mediului în care trăiesc și lucrează. Află de la Fiona Duțu, Head Teacher al grădiniței cu profil britanic Acorns Nursery despre principiile sistemului educațional preșcolar britanic și care sunt particularitățile care îl fac extrem de performant în contextul generațiilor actuale.

”Curricula educațională britanică are o abordare complet integrată și menită să îndeplinească toate nevoile de dezvoltare a copiilor prin metode diferențiate de predare. Programul preșcolar britanic stimulează inteligența, imaginația și abilitățile fiecărui copil, prin identificarea și celebrarea trăsăturilor care îi fac unici”, spune Fiona Duțu.

Ideea din spatele acestui sistem este de a educa copilul ca întreg – nu doar latura sa academica, ci și din punct de vedere emotional și social. Mediul de la grădiniță este un al doilea educator pentru copil. Acesta este special gândit pentru a stimula creativitatea, curiozitatea, exprimarea și personalitatea unică a copilului.

”Fiecare copil este unic și are capacitatea, de la o vârstă foarte fragedă de a învăța și de a face alegeri” – Fiona Duțu

Conform educației britanice, fiecare copil are nevoie de o abordare complet personalizată a educației sale intelectuale, sociale, emoționale și fizice. Programul grădinițelor este adaptat nevoilor și capacităților sale și oferă metode de dezvoltare conform propriului său ritm.

Profesorii planifică activitățile în funcție de nevoile copiilor și de ceea ce copiii pot face, cu ce le place să se joace și de ariile în care au nevoie de suport pentru a se dezvolta. Educația și îngrijirea au loc zi de zi în rutine bine stabilite, cu relații pline de că dură, susținere și ghidare pozitivă.

Educație prin joc

Pentru copii, joaca este un prilej de explorare, de cercetare și de bucurie, îi ajută să cunoască lumea, dar și să se integreze social și să se formeze emoțional.

Prin intermediul jocului copiii învață și își identifică ritmul interior. Se pot distra încrezători cu adulții care își exprimă înțelegerea, sprijinul și grija față de ei. Când jocul are loc într-un mediu sigur, supravegheat de educatori cu experiență, învățarea devine facilă.

educație prin joc_Acorns Nursery

Un educator la 4 copii

În educația preșcolară după model britanic, unui educator i se atribuie o grupă restrânsă de copii, iar procesul de învăţare este adaptat nevoilor și capacităților fiecăruia, dar mai ales propriului ritm. În plus, fiecare este în centrul atenţiei şi are o voce demnă de ascultat, ceea ce împiedică dezvoltarea complexelor şi a frustrărilor. În plus, acest model de organizare crește gradul de siguranţă în grădiniţă. Chiar şi cel mai năzdrăvan copil va fi ţinut sub observaţie şi ajutat să îşi canalizeze energia către activităţi constructive.

La Acorns Nursery există un raport de un educator la 4, 6 sau 8 copii, în funcție de grupa de vârstă.

Educație pozitivă

Modelul educațional britanic se bazează pe relații pozitive în mediul cu care aceștia interacționează. Principii importante ale educației pozitive sunt: crearea unei relații pozitive adult-copil, menținerea unui climat emoțional pozitiv, lipsa recompenselor și a pedepselor, celebrarea fiecărei reușite a copilului, și, nu în ultimul rând, cultivarea sentimentului de apartenență la ceva mai mare, care să îi arate acestuia că acțiunile sale au impact. Încrederea, respectul, dragostea, grija sunt baza relațiilor care îi ajută pe copii să crească, să învețe și să se dezvolte.

Educația pozitivă îi pregătește pe copii pentru adaptarea la un stil de viață modern și le formează abilități pentru profesiile viitorului. Într-o grădiniță sau o familie care adoptă modelul educației pozitive, copiii sunt învățați să își gestioneze emoțiile și să le exprime în mod asertiv.

34618099_826453557540378_8588503762300043264_o

Evaluare prin observare, fără note și calificative

Pentru ca educatorii să planifice exact acele activități care dezvoltă potențialul copilului și se pliază perfect pe nevoile lui, pe lângă informațiile obținute de la părinți, tehnici de evaluare a micuților sunt aplicate încă din prima zi de grădiniță. Copilul nu realizează că este supus observației, iar comportamentul său va fi unul natural și totodată relevant.

”În educația după model britanic, evaluările sunt foarte importante pentru că pot oferi părinților și educatorilor date importante referitoare la nivelul fiecărui copil. Iar punctele slabe vor putea fi transformate în aptitudini cu ajutorul unor tehnici de învățare individualizate și adaptate profilului fiecărui copil. Un sistem în care toți copiii învață aceleași lucruri în același mod nu este eficient, pentru că fiecare dintre noi este diferit, se dezvoltă și asimilează diferit informația.” explică Fiona.

”Fiecare arie curriculară este importantă: dezvoltarea personală, socială și emoțională, comunicarea și limbajul, cunoștințele de matematică, cunoașterea mediului, dezvoltarea fizică și creativitatea”, precizează reprezentantul grădiniței cu program britanic.

La Acorns, folosind informațiile notate, educatorii povestesc zilnic părinților despre activitățile la care a participat copilul, progresul într-un anumit domeniu sau lucruri pe care le-a făcut pentru prima dată. Săptămânal, toți pedagogii cu care copilul lucrează schimbă impresiile notate și planifică activități potrivite acestuia.

În fiecare trimestru, părintele primește un raport cu privire la activitatea din grădiniță, iar bianual, au loc sesiuni de evaluare în prezența părintelui, pe baza unui profil psihologic dezvoltat de educator de la venirea copilului în grădiniță, până la finalizarea cursurilor acesteia.

La sfârșit de an școlar, în luna iulie, fiecărui copil i se va întocmi un raport care sumarizează activitățile pe care le-a parcurs, progresele înregistrate și conține recomandări cu privire la nevoile acestuia și cum poate fi susținut într-un anumit domeniu. Acest raport ar trebui prezentat viitorului educator, în cazul în care se schimbă grupa, sau învățătorului, pentru a asigura continuitate în procesul de învățare.

acorns nursery

Educația de la grădiniță se continuă acasă

În sistemul britanic, educatorii pun accent pe dezvoltarea pe mai multe planuri, nu doar din punctul de vedere al abilităților cognitive. Punctele forte și punctele slabe ale fiecărui copil sunt analizate în profunzime, iar părinții sunt văzuți ca parteneri cu o contribuție valoroasă la procesul de învățare, schimbând informații foarte importante cu educatorii și continuând procesul de învățare și acasă.


Fiona este licențiată în Sociologie și Psihologie (Universitatea Leicester, Marea Britanie) și absolventă a cursurilor post-universitare  în domeniul educației, cu specializare în educația timpurie. A lucrat în Londra timp de 6 ani, într-o școală primară. După relocarea în România, alături de familia ei, a lucrat timp de 7 ani în cadrul IBSB (International British School of Bucharest), atât în calitate de profesor, cât și în calitate de Head Teacher pentru Școala Primară. Fiona lucrează alături de Acorns, in calitate de Head Teacher (Director Educațional) de 11 ani.

Fondată în 2004 de Valentina Secară, Acorns Nursery este prima creșă privată din România ce urmează sistemul britanic pentru educație timpurie (Early Years Foundation Stage) și primul proiect din domeniul educațional care a primit certificatul ”Investor in People” – un standard in people management.

Toate cursurile și activitățile de la grădinița Acorns se desfășoară în limba engleză și oferă forme de învățare interactivă într-un mediu vesel, motivant și sigur – special construit pentru a se adapta așteptărilor fiecărui copil.